Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Τρώμε οι Ελληνες πρωινό;

Η κατανάλωση πρωινού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με το σχηματισμό και την ανάκληση της μνήμης, καθώς επίσης και με τη διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών.

Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παιδιά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που δεν κατανάλωναν πρωινό έκαναν περισσότερα λάθη σε εξετάσεις που απαιτούσαν την επίλυση προβλημάτων, απ' ό,τι τα παιδιά που κατανάλωναν πρωινό. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα από έρευνες σε νεαρούς ενήλικες.

Φαίνεται ότι το πρωινό έχει αυτή την επίδραση, λόγω της ικανότητάς του να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει έναν διαβιβαστή στον εγκέφαλο, που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Συνεπώς, έχει αποδειχθεί ότι το πρωινό βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη νοητική επίδοση, τη μνήμη και τη διάθεση.

Έρευνα διενήργησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού 1.300 ατόμων άνω των 15 ετών. Στο δείγμα συμπεριλαμβάνονταν αστικές και αγροτικές περιοχές. Από την έρευνα προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πρωινό καταναλώνουν συνήθως το 62,2% των ερωτηθέντων, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 9,9% καταναλώνουν πρωινό μερικές φορές.

Στα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι απαντήσεις όσων δήλωσαν ότι πίνουν απλώς ένα ποτήρι γάλα ή ένα φλιτζάνι καφέ για πρωινό.

Χωρίς την τελευταία κατηγορία ατόμων, το ποσοστό όσων συνήθως καταναλώνουν πρωινό μειώνεται στο 56%. Καταγράφτηκε μάλιστα και ένα ποσοστό της τάξεως του 17% που δεν καταναλώνουν ούτε πρωινό ούτε δεκατιανό.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην κατανάλωση πρωινού ούτε μεταξύ ανδρών και γυναικών ούτε μεταξύ διαφόρων ηλικιακών ομάδων, εκτός από την περίπτωση των πιο ηλικιωμένων ατόμων (άνω των 65 ετών), οι οποίοι δήλωσαν ότι καταναλώνουν πρωινό σε ποσοστό 80%.

Τι περιλαμβάνει όμως το πρωινό των Ελλήνων; Οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι καταναλώνουν πρωινό συνήθως ή μερικές φορές, ανέφεραν τα προϊόντα που καταναλώνουν στο πρωινό τους. Το γάλα αναφέρθηκε με τη μεγαλύτερη συχνότητα (58,7%), ενώ ακολουθούν ο καφές (32,1%), το ψωμί (21,5%), το βούτυρο και τα αντίστοιχα προϊόντα επάλειψης (21,4%), τα δημητριακά πρωινού (19,4%), οι φρυγανιές (19,3%) και το μέλι (19,0%).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα πλήρες πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ένα προϊόν που παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες (όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα), ένα προϊόν που παρέχει υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά) και ένα φρούτο ή χυμό, τα ποσοστά αναφοράς της κατανάλωσης χυμού (11,2%) ή φρούτων (5,1%) φαίνονται ιδιαίτερα χαμηλά, από τη στιγμή μάλιστα που ο καθένας μπορούσε να αναφέρει περισσότερα από ένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου