Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Τι είναι η Θερμίδα;

Αν κάποιος σας ζητούσε τον ορισμό της λέξης θερμίδα νομίζετε ότι θα μπορούσατε να τον δώσετε;


Ρώτησα τη γυναίκα μου μια μέρα, "Γνωρίζεις τι είναι η θερμίδα;"

Είπε, "Το μόνο που ξέρω για τις θερμίδες είναι ότι δεν είναι φίλες μου."

Και βρήκα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι η θερμίδα, αλλά όταν τους ρωτάς τον ορισμό της, δεν τον ξέρουν. Η θερμίδα είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται τόσο συχνά που οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι αν και κανείς δεν τους την έχει προσδιορίσει. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι μετράνει θερμίδες όταν κάνουν δίαιτα. 

Θα σας δώσω έναν ορισμό από το λεξικό, και θα σας τον εξηγήωσω ώστε να το καταλάβεται.

Μία θερμίδα είναι το ποσό ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 κιλού νερού κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Χμμ; Τι σχέση έχει αυτό με τις δίαιτες;

Για να το θέσουμε απλά, μία θερμίδα είναι μία μονάδα μέτρησης ενέργειας. Όπως μπορούμε να μιλήσουμε για λίτρα νερό, μπορούμε να μιλήσουμε για θερμίδες ενέργειας. Το φαγητό για την ακρίβεια την περιέχει θερμίδες. Οι θερμίδες που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων είναι το κατά προσέγγιση ποσό ενέργεια που θα πάρει το σώμα σας από την τροφή όταν το σώμα τη χωνέψει.

Αν γνωρίζετε ότι χρειάζεστε 2.000 θερμίδες την ημέρα, και αυτά που τρώτε θα σας δώσουν 200 θερμίδες, ξέρετε ότι παρέχει το 1 δέκατο της ενέργεια που χρειάζεστε την ημέρα.
Γνωρίζω ανθρώπους που μειώνουν συνεχώς τις θερμίδες και αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο κουρασμένοι όλη μέρα. Πιστεύουν ότι για να χάσουν βάρος θα πρέπει να μειώσουν τις θερμίδες τους.

Αλλά μειώνοντας τις θερμίδες σημαίνει ότι μειώνετε την ενέργεια. Οι θερμίδες είναι καύσιμο για το σώμα σας. Είναι σαν να σχεδιάζετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητό σας, αλλά να μην βάζεται ακρκετή βενζίνη για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Είναι γεγονός ότι μειώνοντας τις θερμίδες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την αύξηση του βαρους. Στην επόμενη ανάρτηση θα εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου