Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Τρώνε Πρωινό Τα Παιδιά Μας;(Αποτελέσματα Έρευνας)

Παρακάτω είναι μία ανακοίνωση από μία έρευνα που έγινε στην ΣΤ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης σχετικά με το πρωινό και τη διατροφή των παιδιών. Τα αποτελέσματα είναι αξιοπρόσεκτα.

Και αυτά τα στοιχεία ισχύουν για τη Μελίτη, μήπως τα ίδια ή και χειρότερα ισχύουν και στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μελίτης, ως ομάδα Αγωγής Υγείας την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2003, καταγράφηκαν σε πίνακες και γραφήματα και οι κυριότερες παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:

1. Το δυναμικό του σχολείου είναι 102 μαθητές και απουσίαζαν
εκείνη την ημέρα 2 μαθητές . Αγόρια = 50 Κορίτσια = 50

2. Το δυναμικό του Ολοήμερου είναι 45 μαθητές και παρακολούθησαν τα μαθήματα εκείνη την ημέρα 32 μαθητές (απουσίαζαν 13 μαθητές)

3. Τα στοιχεία είναι πραγματικά και τα πρωτότυπα φυλάσσονται

4. Οι πίνακες θα μπορούσαν να γίνουν και κατά τάξη.

Τα συμπεράσματα από τους πίνακες είναι :

Α. Από τα στοιχεία του 1ου Πίνακα με την ερώτηση προς το μαθητή «Τι έφαγε πριν έρθει το πρωί στο σχολείο» προκύπτει το συνταρακτικό αποτέλεσμα ότι από τους 100 μαθητές δήλωσαν ότι δεν τρώνε ΤΙΠΟΤΑ το πρωί οι 25 μαθητές (25%), 9 αγόρια και 16 κορίτσια. Θα γίνει άμεση ενημέρωση γονέων για την ευαισθητοποίησής τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα παιδί δεν τρώει αβγό που είναι τόσο απαραίτητο στην ανάπτυξή τους.

Β. Από τον 2ο Πίνακα «Πόσα χρήματα είχε για να αγοράσει» προκύπτει ότι 32 μαθητές (32%), αγόρια 15 και 17 κορίτσια, δε διέθεταν ΚΑΘΟΛΟΥ χρήματα. Αν το πρόβλημα είναι οικονομικό, θα πρέπει να φροντίζουν οι γονείς να τρώνε τα παιδιά τους οπωσδήποτε καλό πρωινό στο σπίτι.

Γ. Στον 3ο Πίνακα «Τι αγόρασε με τα χρήματα που είχε» φαίνεται ότι από τις 94 αγορές που έκαναν οι μαθητές, υπήρξαν και 40 κακές επιλογές (37,6%) που τις έκαναν ερχόμενοι το πρωί στο σχολείο, ψωνίζοντας από σούπερ μάρκετ ή περίπτερα. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να ελέγχουν από πού και τι ψωνίζουν τα παιδιά για το πρωινό τους και να τα παροτρύνουν να προτιμούν το κυλικείο του σχολείου που τους παρέχει ασφαλή και επιτρεπόμενα είδη υγιεινής διατροφής.

Δ. Ο 4ος και τελευταίος Πίνακας ο οποίος αναφέρεται στους μαθητές του Ολοήμερου με την ερώτηση «Τι θα γευματίσεις το μεσημέρι;», είναι ικανοποιητικός, γιατί οι περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν στα σπίτια τους, τρώνε και επιστρέφουν στο σχολείο. Υπάρχουν δυστυχώς και 3 αγόρια και 1 κορίτσι (12,5%) που δεν τρώνε τίποτα και πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Τελικά συμπεράσματα:

· Στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης υπάρχουν πολλοί μαθητές που έρχονται το πρωί νηστικοί στο σχολείο, πράγμα απαράδεκτο. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί καμιά οικογένεια, πλούσια ή φτωχιά γιατί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. Η λύση για όλους είναι ένα καλό πρωινό για την αρμονική ανάπτυξη των παιδιών.

· Υπάρχει και η καλή πλευρά, όπου οι περισσότεροι μαθητές τρέφονται με παραδοσιακές τροφές 

· Όσοι μαθητές κάνουν κακές επιλογές σε αγορές για το πρωινό τους να φροντίσουν ιδιαίτερα τα δόντια τους, γιατί σύντομα θα τα χάσουν.

· Όλοι οι μαθητές του Ολοήμερου πρέπει οπωσδήποτε κάτι να τρώνε το μεσημέρι, κανείς δεν πρέπει να μένει τελείως νηστικός.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ
---------------------------------------------------------
Αν θέλετε να μάθετε για το πιο καλό πρωινό στον κόσμο
που φτιάχνεται και τρώγεται σε 2 λεπτά κάντε κλικ εδώ
---------------------------------------------------------

Read more...