Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Χρωματίστε τον Κόσμο σας: Καλύτερες Επιλογές Φρούτων & Λαχανικών

Από τη Susan Burke
eDiets.com, Ιούλιος 2006

Η Μητέρα Φύση είναι τόσο έξυπνη! Κάθε άνοιξη υπενθυμίζομαι πόσο γλυκιά είναι η σοφία της που χρωμάτισε τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε τις πιό θρεπτικές από τις προσφορές της. Επισκεφτείτε το τοπικό μανάβικο για να βρείτε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου στον πάγκο. Κρατήστε το φυσικό: όταν βλέπετε μια συσκευασία που γράφει στην ετικέτα "με γεύση φρούτων", την αγνοήστε. Τρέξτε, μην περπατάτε, και αγοράστε μερικά φρέσκα και λαχανικά. Εκεί είναι που θα βρείτε την καλύτερη διατροφή.

Για περισσότερο από 100 χρόνια, οι ερευνητές έχουν μελετήσει και έχουν εξετάσει, έχουν αναλύσει και έχουν επιθεωρήσει τα φρούτα και λαχανικά. Έχουν αποδείξει αποφασιστικά ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μοναδικές ουσίες: αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτοχημικά που μας προστατεύουν από τις ασθένειες και προωθούν την καλή υγεία.

Επειδή τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά, είναι οι τέλειες τροφές για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Επίσης, οι άνθρωποι που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά διατηρούν την απώλεια βάρους τους επιτυχέστερα.

Οι πρόσφατες συστάσεις για να λαμβάνετε αρκετό νερό στην καθημερινή σας διατροφή συμβουλεύουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές απαιτήσεις σε υγρά. Αυτό επειδή τα περισσότερα είναι γεμάτα νερό.

Τέλος, ακόμη και εκείνα τα λαχανικά που περιέχουν λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο και των ελιών, προσφέρουν λιπαρά που είναι καλά για την υγεία της καρδιάς.

Οι Ειδικοί μας Λένε

Οι Διαιτητικές Οδηγίες του USDA έχουν αυξήσεις τις συνιστώμενες ποσότητες για φρούτα και λαχανικά. Οι παλιές οδηγίες απαιτούσαν 3-4 μερίδες λαχανικών και 2-4 φρούτων, αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές δεν κατάλαβαν πως είναι μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών.

Οι νέες συστάσεις είναι ευκολότερες, και πιο συγκεκριμένες. Για τη μέση διατροφή των 2.000 θερμίδων ημερησίως, φάτε τουλάχιστον 4 μισά φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών καθημερινά, λίγο πολύ ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Για εκείνους που προσέχουν το βάρος τους, οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν στο εξής: φάτε όσα τραγανιστά λαχανικά θέλετε. Φάτε σαν σνακ πράσινες σαλάτες, πιπεριές, αγγουράκια, σέλινο και ακόμη και καρότα. Αυτά τα λαχανικά είναι καλές πηγές φυτικών ινών και τόσο χαμηλά σε θερμίδες ώστε να μπορείτε ουσιαστικά να φάτε όσα σας αρέσει χωρίς να εμποδίσει την απώλεια ή τη συντήρηση του βάρους σας.

Μην προσθέστε λιπαρές σάλτσες στις σαλάτες. "Στολίστε" με κάποιο αρωματικό ξίδι και στύψτε ένα φρέσκο λεμόνι ή λάιμ.

Χρωματίστε το πιάτο σας με σκούρα χρώματα και απολαύστε τη γεύση και τις αντικαρκινικές θρεπτικές ουσίες.

Πράσινα:
Τα πράσινα είναι γνωστά για το φολικό οξύ τους, μια βιταμίνη Β, αλλά είναι επίσης πλούσια στις βιταμίνες Α και C, και άλλα phytochemicals. Μερικά είναι καλές πηγές ασβεστίου. Όσο πιο σκούρο το πράσινο χρώμα, τόσο πιο θρεπτικό το λαχανικό. Φυλλώδη ή τραγανά, όλα τα πράσινα σας δίνουν το "πράσινο φως" για την καλή υγεία. Μερικά από τα καλύτερα είναι το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και λαχανικά από την οικογένεια σταυρανθού, συμπεριλαμβανομένου του λάχανου και των Βρυξελλών.

Πορτοκαλί:
Τα πορτοκαλί φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν μία πλούσια ποσότητα βήτα καροτίνης. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ μας λέει ότι τα καρωτινοειδή είναι πρόδρομοι στη βιταμίνη Α και ενεργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστροφές της οξείδωσης και προωθούν την προστασία των κυττάρων. Μερικά από τα καλύτερα είναι το μάγκο, το πεπόνι και τα βερίκοκα. Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες από καλή διατροφή: ψημένες, στα κάρβουνα ή πολτοποιημένες, είναι μια ανώτερη επιλογή όσον αφορά τις πατάτες.

Μούρο, αγαθό μούρων!
Όλα τα μούρα είναι τόσο εύκολο να σας αρέσουν, και κάνουν τόσα πολλά για το ανοσοποιητικό μας. Τα Phytochemicals στα κόκκινα μούρα και στα φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του lycopene και των ανθοκυανών, μελετώνται εκτενώς για τα προστατευτικά οφέλη τους.

Η Επιτροπή Φραουλών της Καλιφόρνια λέει ότι η κατανάλωση των φραουλών σας δίνει ακμαία υγεία. Αναφέρουν έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση μόνο οκτώ φραουλών ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κίνδυνου καρδιακών παθήσεων και μερικών τύπων καρκίνου, στη διατήρηση της μνήμης και στη χαμηλότερη πίεση του αίματος. Όπως όλα τα μούρα, οι φράουλες είναι χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες με υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα βατόμουρα είναι έξοχα φρούτα, υψηλά σε αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και Α. Προσφέρουν επίσης 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Το Αμερικάνικο Συμβούλιο Βατόμουρων Highbush αναφέρει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι τα βατόμουρα είναι μικροί μαχητές των ασθενειών.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα βατόμουρα είναι πρώτα σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, έναντι 40 άλλων φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Λένε ότι η ανθοκυάνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα βατόμουρα το χρώμα τους, είναι ενεργό αντιοξειδωτικό. Άλλη έρευνα δείχνει τις ιδιότητες αντι-γήρανσης των βατόμουρων, καθώς επίσης και την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο για συγκέντρωση αρτηριακής πλάκας και παρέχουν προστασία από μολύνσεις της ουρικής οδού.

Σμέουρα ή βατόμουρα, elderberries ή boysenberries: μέλη αυτής της κατηγορίας μούρων προσφέρουν βιταμίνες, ανόργανα άλατα και phytochemicals για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, βελτίωση του ανοσοποιητικού, και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις.

Άλλα κόκκινα:
Εκτός από τα μούρα, υπάρχει καλός λόγος να κάνετε το κόκκινο το χρώμα της αληθινής απόλαυσης της καρδιάς σας. Τα ροδοειδή φρούτα που είναι χρήσιμα στην προώθηση της υγείας της ουρικής οδού και της υγείας της καρδιάς καθώς επίσης και για τη μείωση του κινδύνου για μερικούς καρκίνους είναι τα κεράσια, τα βατόμουρα, το ροζ και κόκκινο γκρέιπφρουτ, κόκκινα σταφύλια και τα κόκκινα μήλα.


Τα κόκκινα λαχανικά που είναι να αγαπήσετε περιλαμβάνουν τα τεύτλα, τα κόκκινα πιπέρια, τα ραδίκια, το ρεβέντι και τις ντομάτες.

Είτε είναι φρέσκα, παγωμένα, κονσερβοποιημένα ή ξηρά, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας δίνουν τη διατροφή που δεν μπορεί να ληφθεί με τη λήψη ενός χαπιού. Οι κρυμμένες ουσίες στα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλύτερες όταν τρώγονται στα τρόφιμα. 


Read more...

Οι 10 Καλύτερες Τροφές για τις Γυναίκες

της Glenn Mueller 
eDiets, Απρίλιος 2006

Αν και ο καθένας θα ωφελούταν πιθανώς ακολουθώντας ένα πλάνο υγιεινών γευμάτων, οι θρεπτικές απαιτήσεις τείνουν να ποικίλουν κατά ηλικία και φύλο. Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, και οι περισσότερες γυναίκες είναι περισσότερο αγχωμένες από ποτέ αυτές τις μέρες. Προκειμένου να φροντίσει κατάλληλα το σώμα της, είναι επιτακτικότερο τώρα παρά ποτέ για μια γυναίκα να τρώει τις σωστές τροφές.   

Εδώ είναι ένας κατάλογος των 10 πιο σημαντικών τροφών στη γυναικεία διατροφή.

10. Φασόλι το φασόλι…
Όπως μας λέει το παιδικό ρητό
, τα φασόλια είναι καλά για την καρδιά. Είναι επίσης θρεπτικά, χαμηλά σε λιπαρά και ανέξοδος. Στην πραγματικότητα, μία μερίδα μισού-φλιτζανιού φασολιών περιέχει περισσότερα από 5 γραμμάρια φυτικών ινών, η οποία είναι το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης.

9. Κατσαρό λάχανο στον Αρχηγό
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζατε, το κατσαρό λάχανο είναι μέλος της οικογένειας των λάχανων. Το κατσαρό λάχανο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή folate, μια υδροδιαλυτή βιταμίνη Β που εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα. Τα Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών και την Πρόληψη (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ακρίβεια συστήνουν ότι οι γυναίκες καταναλώνουν 400 μικρογραμμάρια folate κάθε ημέρα. Το να πάσχετε από μια έλλειψη folate κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ατέλειες στους νευρικούς-σωλήνες στα μωρά.

8. Βήτα θέα
Αν και το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη για το καρώτο, οι βήτα-καροτίνες είναι πραγματικά φυσικές χημικές ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια καρωτινοειδούς. Εκτός από τα καρώτα, η βήτα-καροτίνη βρίσκεται στις πορτοκαλί κολοκύθες, στην κολοκύθα και στις γλυκοπατάτες. Δεδομένου ότι το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά να επισκευαστεί το δέρμα σας και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνό για τον καρκίνο του μαστού.

7.
Το Λινάρι του Αλαντίν
Οι σπόροι λιναριού και το ελαιόσπορο λιναριού είναι μια άριστη πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία του πρόωρου θανάτου μεταξύ των γυναικών. Το λινάρι περιέχει επίσης τις ουσίες αποκαλούμενες lignans, οι οποίες είναι μια άριστη πηγή φυτικών ινών. Ένας τρόπος για να προσθέσετε λινάρι στη διατροφή σας είναι να αλέσετε τους σπόρους σας και να τους προσθέσετε στο μπολ των δημητριακών το πρωί.

6. Σιδερώστε το
Για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι επιτακτικό να καλυφθούν οι απαιτήσεις σιδήρου του σώματός σας. Αντί απλά να παίρνουν το σίδηρο με μορφή συμπληρωμάτων, οι γυναίκες θα πρέπει να παίρνουν όσο περισσότερο μπορούν από τις τροφές που τρώνε. Ο σίδηρος που βρίσκεται στις τροφές είναι ευκολότερο να απορροφηθεί από το σώμα. Μεγάλες πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα Καθαρά κόκκινα κρέατα, τα σκούρα πουλερικά και οι φακές.

5. Αυτό είναι Σόγια!

Η κατανάλωση άφθονα φασόλια σόγιας πλούσια σε φυτό-οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σημαντικά να μειώσουν την κακή χοληστερόλη τους (LDL) και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη (HDL). Μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης σόγιας είναι το τοφού. Ακόμα κι αν δεν είστε οπαδός του τοφού, υπάρχουν πολλοί καινοτόμοι τρόποι να περιληφθεί στις τροφές σας. Μπορείτε ακόμη και να ρίξετε ένα κομμάτι tofu σε ένα μούλτι και να το χρησιμοποιήσετε αντί του τυριού κεφαλοτύρι στα λαζάνια σας.

4. Νερό, Νερό Σημαντικό
Η άφθονη κατανάλωση νερού είναι ουσιαστική για την υγεία και των ανδρών και των γυναικών το ίδιο. Το νερό είναι επίσης ένα από τα καλύτερα εργαλεία στο παιχνίδι της απώλειας βάρους, δεδομένου ότι καταστέλλει την όρεξη και βοηθά το σώμα σας να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος.

3. Δυναμικό Μπρόκολο!

Αν και
ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ George Herbert Walker Bush αρνήθηκε να φάει τα μικρά δέντρα του, το μπρόκολο είναι απολύτως ουσιαστικό στην υγεία μιας γυναίκας. Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και περιέχει άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως τις βιταμίνες καλίου και Β.

2. Ασβέστιο Όχι Ασβέστης!
Αν και η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου είναι τα 800mg ημερησίως, μερικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα. Η κατανάλωση άφθονου γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τις ηλικιωμένες γυναίκες να προστατευθούν από την οστεοπόρωση.

1. Εδώ τα καλά Ψάρια!

Τίποτα δεν απολαμβάνει περισσότερο μια γυναίκα απ' ό,τι έναν σολομό - το βράδυ. Αυτό το ιδιαίτερο ψάρι είναι μια υπέροχη πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Ο σολομός είναι επίσης υψηλός σε πρωτεΐνη και χαμηλός σε χοληστερόλη - για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνη Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο.


Read more...

10 Τρόποι να Κάνετε Τα Παιδιά σας Υγιέστερα

10 Τρόποι να Κάνετε Τα Παιδιά σας Υγιέστερα

Από τη Julia Griggs Havey
eDiets.com, Ιούλιος 2005

Χρησιμοποιήστε αυτές τις 10 καλύτερες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν ένα υγιές καλοκαίρι και να είναι σε καλύτερη φόρμα όταν αρχίσει το σχολικό έτος!

1. Ξυπνήστε τα και αρχίστε την ημέρα με τους φρέσκα φρούτα, τρόφιμα σιταριού και πρωτεΐνη.

2. Σιγουρευτείτε ότι κοιμούνται καλά το βράδυ - απλά επειδή είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ώρα ύπνου!

3. Δραστηριότητα! Σιγουρευτείτε ότι κάθε ημέρα έχει είτε κολύμβηση, ποδηλασία, παιχνίδι με μπάλα, κ.λπ.

4. Να έχετε φρέσκα φρούτα εύκολα διαθέσιμα για σνακ/κολατσιό. Το καλύτερο πράγμα σχετικά με το καλοκαίρι είναι τα φρούτα που είναι όλο στην εποχή τους και είναι λιγότερο ακριβά.

5. ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κατά τη διάρκεια της ημέρας! Βγείτε έξω και παίξτε!

6. Πάρτε ένα κουτάβι και το βγάλτε το βόλτα κάθε μέρα. Ή πάρτε το σκυλί που έχετε!

7. Κάντε έναν περίπατο ως οικογένεια κάθε βράδυ μετά από το δείπνο ή αφού πέσει ο ήλιος.

8. Κάντε διακοπές που περιστρέφονται γύρω από υγιεινές δραστηριότητες όπως την πεζοπορία.

9. Τίποτα τηγανισμένο, όχι ακόμη και ΜΙΑ τηγανιτή πατάτα! (Απλά επειδή το FDA τις ονομάζει τώρα φρέσκα λαχανικά, δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς!)

10. Πείτε τους ότι τους ΑΓΑΠΑΤΕ και ότι είναι ξεχωριστοί ανεξάρτητα από το βάρος τους και πάντα θα είναι ξεχωριστοί! Η υποστήριξη σας προς αυτά θα διαρκέσει για μια ζωή!
Read more...