Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ένα Μήλο για τις Σκέψεις σας

Από την Willow Lawson
eDiets, 14.2006 Φεβρουαρίου


Ένα μήλο την ημέρα μπορεί όχι μόνο να κάνει το γιατρό πέρα, θα μπορούσε επίσης να κρατήσει την άνοια μακριά. Τα μήλα και ο χυμός μήλου αποτρέπουν κάποια από τη ζημία των κυττάρων στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια του Alzheimer στα γηρατειά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η προστατευτική δύναμη των φρούτων προέρχεται από τα αντιοξειδωτικά, χημικές ουσίες που είναι γνωστές για την προστασία των κυττάρων σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Τα αντιοξειδωτικά κάνουν τη δουλειά τους στο σώμα αφοπλίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, εξοντώνουν βλαβερά μόρια οξυγόνου που επιτίθενται στη μεμβράνη που καλύπτει όλα τα κύτταρα και το DNA που περιέχει τις βασικές οδηγίες λειτουργίας ενός κυττάρου. Οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται στις καρδιακές παθήσεις επειδή οξειδώνουν τη "κακή" χοληστερόλη, που οδηγεί στη σκλήρυνση των αρτηριών.

Με την καταστροφή των γενετικών μηχανισμών των κυττάρων, οι ελεύθερες ρίζες επίσης θεωρείται ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου και διάφορων εκφυλιστικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας του Parkinson. Οι ελεύθερες ρίζες μπαίνουν στο σώμα μας μέσω της ρύπανσης, των τηγανισμένων τροφών και των κανονικών διαδικασιών μεταβολισμού του σώματος.

Στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Lowell οι επιστήμονες τάιζαν εκχυλίσματα μήλου σε ποντίκια για να ελέγξουν εάν το φρούτο είναι προστατευτικό ενάντια στη ζημία του εγκεφάλου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στα γερασμένα ποντίκια. Σύγκριναν δύο ομάδες πειραματόζωων, και οι δύο έλαβαν μια διατροφή ανεπαρκή από θρεπτικά συστατικά. Εντούτοις, σε μια ομάδα δόθηκε συμπυκνωμένος χυμός μήλου στο νερό τους.

Τα ποντίκια που κατανάλωσαν το χυμό μήλων ξεπέρασαν στη συνέχεια τα άλλα ποντίκια στις δοκιμές στο λαβύρινθο. Η ομάδα χυμού μήλου είχε επίσης τη λιγότερη ζημία στον εγκέφαλο από οξείδωση από τα άλλα ποντίκια. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται σε ένα πρόσφατο τεύχος του Περιοδικού της Ασθένειας του Alzheimer.

Ο Thomas B. Shea, διευθυντής Κέντρου Κυτταρικής Νευροβιολογία και Νευροεκφυλιστικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Lowell, είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά για καθένα που ενδιαφέρεται να μείνει διανοητικά ακμαίος ενώ γερνάει. Στα ποντίκια δόθηκε η ποσότητα που ήταν για ανθρώπους δύο έως τρία φλιτζάνια χυμού μήλου ή δύο έως τέσσερα μήλα ανά ημέρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να παρέχουν περισσότερη αντιοξειδωτική προστασία από αντιοξειδωτικά συμπληρώματα που πωλούνται ως χάπια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται quercetin. Όχι μόνο είναι όφελος για τον εγκέφαλο - οι μελέτες έχουν δείξει ότι το quercetin μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές, να εμποδίσει τους καταρράκτες, να αποτρέψει τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις της ουρικής αρθρίτιδας και να επιταχύνει τη θεραπεία της όξινης παλινδρομικής νόσου.

Ενώ τα μήλα δεν είναι η θεραπεία για την ασθένεια του Alzheimer, ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ασθένεια, η έρευνα προτείνει ότι δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην κατανάλωση μήλων. Φρέσκα ολόκληρα μήλα είναι η καλύτερη μορφή των φρούτων καθώς το quercetin βρίσκεται πρώτιστα στη φλούδα των μήλων. Τα κόκκινα μήλα έχουν γενικά περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα πράσινα μήλα. Τα μήλα δεν τα αγαπημένα σας; Φάτε πολλά βατόμουρα, μούρα ή κρεμμύδια. Κάθε ένα από αυτά είναι επίσης πλούσιο στο προστατευτικό για τον εγκέφαλο quercetin.
Read more...