Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Παιδική Παχυσαρκία: 8 Κόκκινες Σημαίες Να Προσέξετε

Της Miranda Hitti
WebMD ιατρικές ειδήσεις, Μάιος 2005


Πριν γεννηθεί ένα μωρό ή νωρίς στη ζωή, μπορεί ήδη να διατρέξει τον κίνδυνο για την παιδική παχυσαρκία, λέει μια βρετανική μελέτη.

Οκτώ παράγοντες κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας ξεχωρίζουν, και κάποιοι ξεκινάνε πριν από τη γέννηση ή όταν είναι ακόμα τα παιδιά στις πάνες, λέει τη μελέτη στο BMJ On-line First.

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ένα παιδί θα είναι παχύσαρκο μέχρι την ηλικία των 7:

· Γονική παχυσαρκία
· Μεγαλύτερο βάρος γέννησης
· Να περνάει περισσότερο από οκτώ ώρες βλέποντας τηλεόραση όταν 3 ετών
· Να κοιμάται λιγότερο από 10,5 ώρες ανά νύχτα όταν 3 ετών
· Μέγεθος στα πρώτα χρόνια της ζωής του
· Γρήγορη αύξηση βάρους στο πρώτο έτος ζωής
· Γρήγορη ανάπτυξη μεταξύ γέννησης και 2 ετών
· Πρόωρη ανάπτυξη λίπους στο σώμα στα προσχολικά χρόνια (πριν από την ηλικία 5-6 χρονών, όταν το σωματικό λίπος θα πρέπει να αυξάνεται)

Αύξηση παχυσαρκίας

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, ένα κατ' εκτίμηση 16% των παιδιών ηλικίας 6-19 χρονών ήταν υπέρβαρο το 1999-2000 - μια αύξηση 45% από το 1988-1994, λέει το CDC. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα εκείνα τα παιδιά ήταν παχύσαρκα Η παχυσαρκία είναι στο άκρο του να είναι κάποιος υπέρβαρος.

Το να είναι παχύσαρκο ως παιδί μπορεί να έχει ισόβια επίδραση. Έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα συχνά έχουν τα προβλήματα βάρους όταν μεγαλώνουν. Μπορεί επίσης να διατρέξουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας.

Για να μάθετε περισσότερα για τα προειδοποιητικά σημάδια της παιδικής παχυσαρκίας, το πανεπιστήμιο John Reilly της Γλασκώβης συνάδελφοι μελέτησαν περισσότερα από 9.000 παιδιά στη Βρετανία. Μερικοί από τους οκτώ παράγοντες κινδύνου φάνηκαν σε ένα υποσύνολο περίπου 1.000 παιδιών σε εκείνη την ομάδα.

Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιό και θυγατέρα, ή το μήλο κάτω από τη μηλιά;

Τα παιδιά ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκα στην ηλικία 7 εάν ένας ή και οι δύο γονείς ήταν παχύσαρκοι. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος εάν και οι δύο γονείς ήταν παχύσαρκοι, λέει τη μελέτη. Αυτή δεν είναι την πρώτη φορά που η γονική παχυσαρκία έχει σχετιστεί ως παράγοντας κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία. Στο τεύχος Ιουλίου 2004 της Παιδιατρικής, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μητρική παχυσαρκία στην πρόωρη εγκυμοσύνη περισσότερο από διπλασιάζει τον κίνδυνο για ένα παχύσαρκο παιδί στις ηλικίες 2-4 έτη.

Είχε Σημασία Ο Χρόνος Ύπνου και η Παρακολούθηση Τηλεόρασης  

Το να κοιμούνται περισσότερο και να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση μείωνε τον κίνδυνο των παιδιών να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 7. Οι λεπτομέρειες πάνω σε αυτό δεν είναι απόλυτα σαφείς. Οι ερευνητές δεν ξέρουν εάν τα σωματικά δραστήρια παιδιά κοιμούνται περισσότερο από άλλα, ή εάν τα παιδιά έτρωγαν ενώ έβλεπαν τηλεόραση.

Αυτοί είναι δύο παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν. Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζοντας τα δικά τους ζητήματα βάρους και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο που θα ήθελα τα παιδιά τους να αντιγράψουν. Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να εξετάσουν τρόπους να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου πριν από τη γέννηση, στην παιδική ηλικία, ή στην νεότερη παιδική ηλικία, λέει η μελέτη.

Read more...