Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Ανταλλάξτε τους Υδατάνθρακες με Πρωτεΐνες: Καρδιά Υγιής;

Από τη Jennifer Warner
WebMD ιατρικές ειδήσεις, Νοέμβριος 2005

Η αλλαγή μιας φέτας ψωμιού με μια χούφτα καρύδια ή μία μικρή δόση ελαιόλαδου μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα ενάντια στην υψηλή πίεση του αίματος και τις καρδιακές παθήσεις.

Μια νέα μελέτη προτείνει ότι αν ανταλλάξετε ένα μικρό ποσό υδατανθράκων σε μια διατροφή που είναι ήδη υγιεινή για την καρδιά είτε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είτε με ακόρεστα λίπη, μπορεί να σας προσφέρει πρόσθετα οφέλη στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα στα επίπεδα πίεσης του αίματος και χοληστερόλης μιας διατροφής για υγιή καρδιά πλούσιας σε υδατάνθρακες - βασισμένης στη διατροφή της "Διατροφικές Προσεγγίσεις για Αποφυγή Υπέρτασης" (DASH) - με παρόμοιες διατροφές όπου περίπου το 10% των υδατανθράκων αντικαταστάθηκαν με πρωτεΐνη από συνήθως φυτικές πηγές ή ακόρεστα λίπη.

Μείωση του Κινδύνου της Καρδιάς

"Και οι τρεις διατροφές γενικά μείωναν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την πίεση του αίματος και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης," λέει ο ερευνητής Lawrence Appel, MD, MPH, καθηγητής ιατρικής στη σχολή ιατρικής Johns Hopkins, σε ένα δελτίο τύπου. "Αλλά διατροφή με πρωτεΐνη και με μονοκορεσμένα λιπαρά έχει ένα προβάδισμα έναντι της διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες."

Η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 21%, και η διατροφή πλούσια σε μονοκορεσμένα λιπαρά την μείωσε κατά σχεδόν 20%, έναντι της μείωσης 16% που βρέθηκε με την πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή.

"Η μελέτη μας παρέχει ισχυρά στοιχεία ότι αντικαθιστώντας κάποιους υδατάνθρακες με είτε πρωτεΐνη είτε με λίπος έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία," λέει ο Appel. "Υπάρχει ήδη συμφωνία ότι η μείωση του κορεσμένου λίπους μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά το ερώτημα σε ποια macronutrient [λιπαρά, πρωτεΐνες, ή υδατάνθρακες] θα πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι αμφισβητούμενο."

Ανταλλάξτε Μερικούς Υδατάνθρακες για τα Καρδιακά Οφέλη

Οι ερευνητές τονίζουν ότι καμία από τις διατροφές που μελετήθηκαν δεν ήταν χαμηλή σε υδατάνθρακες ή πολύ υψηλή σε πρωτεΐνη. Αντ' αυτού, και οι τρεις από τις διατροφές ήταν χαμηλές σε κορεσμένο λίπος (το λίπος που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα), χοληστερόλη, και νάτριο - οι διατροφές ήταν πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, κάλιο, και άλλα μέταλλα στα συνιστώμενα επίπεδα.

Στη διατροφή που ήταν πλούσια σε πρωτεΐνη, οι ερευνητές αντικατέστησαν περίπου 10% των συνολικών καθημερινών θερμίδων από τους υδατάνθρακες με την πρωτεΐνη. Περίπου 50% της πρωτεΐνης προήλθε από πηγές φυτών, όπως φασόλια, καρύδια, σπόρους, και μερικά σιτάρια. Η διατροφή με ακόρεστα λιπαρά εμπλουτίστηκε με μονοκορεσμένα λιπαρά και περιλάμβανε ελαιόλαδο και κραμβέλαιο, καθώς επίσης και μερικά καρύδια και σπόρους.  

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα των τριών διατροφών σε 164 ενηλίκους που είτε είχαν υψηλή πίεση αίματος είτε ήταν στα πρόθυρα της. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν κάθε διατροφή με όλες τις απαραίτητες τροφές που τους τις παρείχαν για έξι εβδομάδες, με δύο έως τρεις εβδομάδες μεταξύ κάθε διαφορετικής διατροφής. Οι τροφές προετοιμάστηκαν σε ερευνητικές κουζίνες.

Αλλαγές Πίεσης Αίματος και Χοληστερόλης

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πίεσης αίματος και χοληστερόλης βελτιώνονται μετά από κάθε φάση διατροφής σε σχέση με το ξεκίνημα της μελέτης. Αλλά τα οφέλη που επιτεύχθηκαν με τις διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και μονοκορεσμένα λιπαρά ήταν μεγαλύτερα απ' ότι με τη διατροφή βασισμένη μόνο σε υδατάνθρακες.

Σε ένα άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, η Myron Χ. Weinberger, MD, του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου της Indiana, λέει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για το κοινό. Λέει ότι οι άνθρωποι σε αυτήν την μελέτη ήταν ιδιαίτερα παρακινημένοι να ακολουθήσουν τις διατροφές λόγω της κατάστασης της πίεσης του αίματός τους και του γεγονότος ότι όλες οι τροφές ήταν στη διάθεσή τους από τους ερευνητές.

"Αν και το όφελος της μείωσης της πίεσης του αίματος εκείνων στην ομάδα αυτών που είχαν τάση για υπέρταση είναι ξεκάθαρο," Η Weinberger λέει ότι η δυνατότητα να ελεγχθεί η υψηλή πίεση αίματος επαρκώς στους ανθρώπους με υπάρχουσα υπέρταση δεν είναι σαφής. "Είναι πιθανό ότι χρειάζονται περισσότερα από μόνο μία διατροφή για να επιτευχθεί ο στόχος της σωστής πίεσης του αίματος για την πλειοψηφία αυτών των ατόμων."
Read more...