Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Χάστε βάρος στη δουλειά

Από τη Susan Burke
eDiets.com, Φεβρουάριος 2006


Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι στα υψηλότερα ποσοστά όλων των εποχών στις ΗΠΑ, όμως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι η παχυσαρκία ένα από τα περισσότερα παραμελημένα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες εξασθένισης, δηλαδή διαβήτης τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και αρθρίτιδα, αλλά και αυξάνει την εμφάνιση της κατάθλιψης και μερικών καρκίνων.

Η Εθνική Επιχειρηματική Ομάδα σχετικά με την Υγεία αναφέρει ότι η αξία που δίνεται στην παχυσαρκία είναι παραπαίουσα: περίπου $13 δισεκατομμύρια ετησίως για ιατρικές δαπάνες και απώλεια παραγωγικότητας.

Η παχυσαρκία οδηγεί στην αυξανόμενη συστηματική αποχή από την εργασία, αυξανόμενο κόστος ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων υγείας και ανικανότητας, μειωμένη διατήρηση υπαλλήλων, και χαμηλότερα κέρδη. Η παχυσαρκία οδηγεί σε προβλήματα με αυτοσεβασμό και μπορεί άμεσα να έχει επιπτώσεις στην απόδοση των εργαζομένων.

Πειρασμός και Στατικές Εργασίας: Διπλό πρόβλημα

Οι καλύτερες προθέσεις διατροφής παραμερίζονται συχνά από το περιβάλλον των εργασιακών χώρων. Οι μηχανές αυτόματης πώλησης εφοδιάζονται με αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη, καφέδες και σοκολάτες, γλυκά, πατατάκια και διάφορα άλλα πρόχειρα φαγητά κακής ποιότητας. Φαίνεται ότι καθημερινά κάποιος έχει γενέθλια ή κάποια άλλη ειδική περίσταση που πρέπει να γιορταστούν με μπισκότα και τούρτες. Κάποιος φέρνει ντόνατς, κουλούρια, τυρόπιτες ή μπισκότα.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι "παγιδευμένοι" στα γραφεία τους, ακίνητοι στους υπολογιστές τους, χωρίς να αφήνουν ποτέ τα καθίσματά τους εκτός από ένα περιστασιακό διάλειμμα ή για να πάρουν ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα.

Μια μελέτη στο τεύχος Αυγούστου 2005 του Αμερικανικού Περιοδικού Προληπτικής Ιατρικής δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που κάθονται περισσότερο ζυγίζουν περισσότερο, και αυτοί που κάθονται περισσότερο έχουν αυξημένο κατά 68 τοις εκατό τον κίνδυνο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

1. Φάτε πρωινό. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τα πηγαίνουν καλύτερα σε τεστ, έχουν καλύτερη συγκέντρωση και ενέργεια, και είναι λιγότερο πιθανό να παραφάνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δε θέλετε να τρώτε πρωί πρωί, έχετε μαζί σας ένα καλό σνακ όταν πάτε στη δουλειά.

2. Πρόχειρο φαγητό(Σνακ - δεκατιανό). Προγραμματίστε το κατά τις 11-12 και το απόγευμα.

Για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό κάντε κλικ εδώ.


3. Φάτε μεσημεριανό στη δουλειά. Φέρτε το μεσημεριανό μαζί σας· μην το παραγγείλετε απ' έξω. Φέρνοντας μεσημεριανό μαζί σας σάς εξοικονομεί χρήματα, και τρώτε πιο υγιεινά. Χρησιμοποιήστε το χρόνο που εξοικονομείτε για να κάνετε έναν περίπατο.

Το γεύμα σας περιλαμβάνει ένα κομμάτι φρούτο και μία μερίδα γαλακτοκομικών για ισορροπία, τα οποία μπορείτε να φάτε ως σνακ μερικές ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα για να κρατήσετε το τη γλυκόζη στο αίμα σας σταθερή κατά το μεσημέρι.

4. Βρείτε έναν φίλο. Ένας φίλος στη δουλειά σας που επίσης είναι προσανατολισμένος στην υγεία είναι μεγάλη υποστήριξη. Θα σας παρακινήσει να μείνετε στο σωστό δρόμο. Φάτε ένα γρήγορο μεσημεριανό και μετά περπατήστε για το υπόλοιπο της ώρας του μεσημεριανού σας διαλείμματος.

5. Σηκωθείτε! Σηκωθείτε από το κάθισμα και περπατήστε εκεί γύρω τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Κάθε δύο ώρες, κάντε μερικά τεντώματα στην καρέκλα σας. Πάρτε βηματομετρητή και αυξήστε τα βήματά σας καθημερινά για να επιτύχετε έναν στόχο τουλάχιστον 10.000 βημάτων.

Εάν πηγαίνετε οδικώς στη δουλειά, φύγετε από το σπίτι 10 λεπτά νωρίτερα κάθε ημέρα και πριν μπείτε στο γραφείο, περπατήστε στο πάρκινγκ για 10 λεπτά. Κάντε το ξανά όταν φύγετε από τη δουλειά. Φυσικά, σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας στο πιο μακρινό σημείο του πάρκινγκ για να προσθέσετε βήματα στην ημέρα σας.

Πάντα πηγαίνετε από τις σκάλες. Ακόμα κι αν εργάζεστε στον 20ο όροφο ενός τεράστιου κτηρίου γραφείων, πάρτε τον ανελκυστήρα μέχρι τον 15ο όροφο και περπατήστε 10 ορόφους. Αυτό είναι σαν να έχετε ένα ενσωματωμένη γυμναστήριο στο κτήριο που εργάζεστε.

6. Πιείτε νερό. Το δροσερό, καθαρό νερό βοηθάει να πηγαίνετε κανονικά στην τουαλέτα, είναι καλό για τη χροιά σας και μειώνει την όρεξή σας. Κρατήστε ένα μπουκάλι μισό-λίτρου στο γραφείο σας και ένα στο ψυγείο (ή το δοχείο ψύξης), και πιείτε συχνά.

7. Ασκηθείτε πριν τη δουλειά. Η αεροβική άσκηση είναι η άσκηση που καίει θερμίδες, και η άσκηση αντίστασης σάς βοηθά να τονωθείτε και να χτίσετε τη μυϊκή σας μάζα, το οποίο σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας.

8. Τεντωθείτε. Κάθε ώρα, σηκωθείτε, αναπνεύστε και τεντωθείτε. Θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στο σώμα σας και στην υγεία σας. Τεντωθείτε τρεις φορές κάθε μέρα. Το τέντωμα θα σας πάρει δύο λεπτά, αλλά τα αποτελέσματα του διαρκούν μερικές ώρες. 
Read more...