Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Τα Περιττά Κιλά Σας: Ζήτημα Ζωής ή Θανάτου

by Shawn McKee
eDiets, Ιούλιος 2006


Οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας είναι εμφανείς: υπέρταση, ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, καρκίνος, πόνοι στις αρθρώσεις, προβλήματα με τη μέση και πολλά περισσότερα. Η παχυσαρκία σκοτώνει, αλλά τι γίνετε με το να είστε υπέρβαρος κατά μερικά κιλά μόνο; Θα χάσετε αυτά τα τελευταία 10 κιλά μετά τις διακοπές ή, ίσως, είστε απλά 5 κιλά περίπου πάνω από το υγιές βάρος σας – όπως και να 'χει – δεν είναι κάτι σπουδαίο, σωστά;

Σίγουρα, αυτά τα 5 πρώτα κιλά δεν είναι τόσο κακά. Αφήστε τη ζώνη σας μία ακόμα τρύπα πιο έξω, ξεχάστε ότι θέλετε να χωρέσετε σε εκείνο το μικροσκοπικό φόρεμα που αγοράσατε στις εκπτώσεις και αλλάζετε από bikini σε ολόσωμο μαγιό. Λύθηκε το πρόβλημα, σωστά;

Οι άνθρωποι που είναι κατά 15 ή περισσότερα κιλά υπέρβαροι θα μπορούσαν να χάσουν περίπου επτά χρόνια από τη ζωή τους, αλλά ακόμη και το να κουβαλάνε μερικά πρόσθετα κιλά μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τα πρόσθετα 5 ή 10 κιλά που κουβαλάτε μαζί σας σημαίνουν την πιθανή αρχή υπέρτασης, ασθένειας στεφανιαίας αρτηρίας, του διαβήτη, της οστεοαρθρίτιδας και του καρκίνου -- ναι, οι ίδιοι κίνδυνοι που πηγαίνουν μαζί με την παχυσαρκία.

Η αύξηση του βάρους είμαι μία τσουλήθρα: Μερικά κιλά εδώ, μερικά ακόμα εκεί, άλλα δύο από τη περίφημη μηλόπιτα της μαμάς σας – ξαφνικά – είστε 10-συν κιλά υπέρβαροι, νιώθωντας λιγότερο ενεργοί, ελκυστικοί και βρίσκετε όλο και περισσότερη παρηγοριά στην τηλεόραση και στα γαριδάκια/γλυκά.

Η γκαρνταρόμπα σας δεν είναι το μόνο πράγμα που δέχεται επίθεση με μερικά περιττά κιλά – και το σώμα σας πληρώνει επίσης ένα ισχυρό τίμημα.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι όσο νεώτερος είναι ο ενήλικος, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η αύξηση του βάρους. Παραδείγματος χάριν, μια αύξηση μιας μονάδας στο Δείκτη Μάζας Σώματος (μία μέτρηση του βάρους σε σχέση με το ύψος BMI) αύξησε τον κίνδυνο για θάνατο από καρδιακές παθήσεις κατά 8 τοις εκατό στις γυναίκες 30- με 44- χρονών και μόνο 3 τοις εκατό για τις γυναίκες άνω των 65. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για τους άντρες, μόνο ελαφρώς χειρότερα (10 τοις εκατό και 3 τοις εκατό αντίστοιχα).

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Μερικά πρόσθετα κιλά μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε παχυσαρκία όταν η μόνο σχέση με τον αθλητισμό είναι από την κερκίδα ή μέσω της τηλεόρασης.

Οι υπέρβαρες γυναίκες που γυμναζόντουσαν τακτικά πάλι είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτές που είχαν κανονικό βάρος, αλλά ακόμη και οι λεπτές γυναίκες που δεν ασκούνταν ήταν πιθανότερο να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες που γυμνάζονταν, σύμφωνα με τη μελέτη. Μια ζωή αφιερωμένη στην ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ένα γρήγορο ταξίδι στα νεκροταφεία.

Ο καρκίνος μπορεί σίγουρα να αφήσει έναν καταστρεπτικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Περιοδικό Ιατρικής της Νέας Αγγλίας αναφέρει ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι μπορεί να αποτελούν το 20 τοις εκατό όλων των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες στην Αμερική και 14 τοις εκατό στους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ άνδρες. Αυτό μεταφράζεται σε 90.000 θανάτους από καρκίνο που θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο εάν οι Αμερικάνοι διατηρούσαν ένα κανονικό, υγιές σωματικό βάρος. Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι πολλοί τύποι καρκίνων που δεν συνδέθηκαν προηγουμένως με την παχυσαρκία επηρεάστηκαν από το περιττό σωματικό βάρος που κουβαλούσαν.

Το να είναι μία γυναίκα υπέρβαρη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα εάν δεν είχε ποτέ τα παιδιά, σύμφωνα με μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Πίτσμπουργκ.

Σε μια μελέτη 2.110 γυναικών με και χωρίς καρκίνο των ωοθηκών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που ήταν υπέρβαρες ήταν πιο πιθανό από τις πιο αδύνατες γυναίκες να αναπτύξουν την ασθένεια, και ότι αυτός ο συσχετισμός ήταν ο πιο προεξέχων στις γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ.

Η σύνδεση θεωρείται βιολογικά αξιόπιστη επειδή το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνου, καθώς επίσης και αρσενικές ορμόνες αποκαλούμενες ανδρογόνα(όπως τεστοστερόνη), οι οποίες μπορούν τελικά να θρέψουν την ανάπτυξη όγκου ωοθηκών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικάνικης Κοινωνίας Καρκίνου, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο μπορεί να αποδοθεί στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Μια μελέτη στη Φινλανδία καθόρισε ότι μεταξύ των ενηλίκων που απείχαν από το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων ήταν δύο φορές πιο υψηλός στους άνδρες και 1,6 φορές υψηλότερος στις γυναίκες που θεωρούνταν στην κλίμακα των υπέρβαρων του ΔΜΣ. Το να είναι κάποιο λίγο υπέρβαρος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος κατά 30 τοις εκατό με 90 τοις εκατό -- ειδικά σε αυτούς που είναι κάτω από 55 χρονών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ένας άλλος κίνδυνος που αποδίδετε στην αποθήκευση μερικών περιττών κιλών και στην εξόρμηση προς τον καναπέ είναι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη του διαβήτη. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν κάποιος είναι μέτρια υπέρβαρος μπορεί να υπερτριπλασιαστεί τις πιθανότητες του για διαβήτη. Εάν οι μέτρια υπέρβαροι μετατραπούν σε παχύσαρκοι, πολλαπλασιάζουν εκείνο τον αριθμό επί τρία.

Εάν όλο αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την αναβλητικότητα, κάντε το για προστασία. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αναφέρει ότι μωρά γεννημένα με γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων εκ γεννητής, ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στην καρδιά και το νωτιαίο μυελό. Αυτά τα συμπεράσματα ήταν τόσο ισχυρά που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δημοσίευσε μια κοινοποίηση ωθώντας οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να έχει ένα μωρό για να διατηρεί ένα υγιές βάρος.
Read more...