Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Βιταμίνες

Η διατροφή με βιταμίνες είναι απαραίτητο μέρος της υγείας και της ευεξίας και αυτό αποδεικνύεται με έρευνες. Σε αυτό το άρθρο, υπογραμμίζουμε τους λόγους γιατί θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμινών κάθε μέρα.

Η διατροφή είναι αυτό που παρέχουμε στο σώμα μας (με τη μορφή τροφής), για να υποστηρίξουμε τη ζωή μέσα στα κύτταρα του σώματός μας. Μία βιταμίνη είναι μέρος αυτής της διατροφής η οποία απαιτείται από το σώμα μας για καθημερινές λειτουργίες. Άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως απαραίτητα λιπαρά οξέα, διαιτητικά μέταλλα, ή απαραίτητα αμινοξέα, δεν συμπεριλαμβάνονται στον όρο βιταμίνη. Το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του βιταμίνες, οπότε θα πρέπει να τις λάβουμε από τις τροφές ή από συμπληρώματα. Σήμερα υπάρχουν 13 ενώσεις που αναγνωρίζονται ως βιταμίνες, και περιλαμβάνουν τις Α, D, E, K, C και 8 διαφορετικές βιταμίνες Β.

Οι Βιταμίνες βρίσκονται κυρίως σε Φρούτα και Λαχανικά

Έρευνες δείχνουν ότι 80% των Αμερικανών δεν τρώνε επαρκής ημερίδες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Πέντε μερίδες συστήνονται για να παρέχουν επαρκή ποσά απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για μία υγιεινή διατροφή. Πέντε μερίδες ημερησίως είναι πολλές για κάποιους ανθρώπους, ειδικά για αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν φρέσκα φρούτα στο χώρο εργασίας τους ή πιθανόν δεν μπορούν να αγοράσουν φρέσκα φρούτα κοντά στο μέρος που ζουν ή εργάζονται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλά δεν τους αρέσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε σήμερα, δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά όπως είχαν πολλά χρόνια πριν.

Πρόσφατες αποδείξεις δείχνουν ότι ελλείπείς ποσότητες βιταμινών αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου σε ανθρώπους χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνος. Στοιχεία δείχνουν ότι τα οφέλη που συνδέονται με τη λήψη βιταμινών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Επομένως, είναι σημαντικό να τρώμε φρούτα και λαχανικά ή να παίρνουμε βιταμίνες σε κάποια άλλη μορφή.

Κάθε βιταμίνη παίζει το δικό της ρόλο.

Κάθε βιταμίνη παίζει το δικό της ρόλο στη διατήρηση της υγείας διαφορετικών μελών του σώματός μας. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή όραση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και φαίνεται να λειτουργεί στη διατήρηση της φυσιολογικής υγείας του δέρματος. Οι υγιείς ιστοί του σώματός μας και οι μύες είναι ο ρόλος της βιταμίνης C, και επίσης αυξάνει την ανοσία του σώματός μας και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη D είναι καλή για γερά κόκαλα και είναι επίσης κρίσιμη για τη συνολική υγεία.

Τα αμυντικά συστήματα του σώματός μας υποστηρίζονται από τη βιταμίνη Ε, η οποία επίσης βοηθάει στην υποστήριξη της υγιούς καρδιάς. Οι ερευνητές συστήνουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου όταν λαμβάνεται για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Η Θιαμίνη (βιταμίνη Β1) βοηθάει στην υποστήριξη υγιούς νευρικού συστήματος, και βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και λίπος για να παράγει ενέργεια. Η Νιασίνη (βιταμίνη Β3) είναι απαραίτητη για περισσότερες από 50 λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β12 διατηρεί υγιή κύτταρα. Ένα συμπλήρωμα φολικού οξέως συστήνεται τώρα σε όλες τις γυναίκες που ίσως μείνουν έγκυες και στις γυναίκες που είναι έγκυες, για να προστατευτούν από το να κάνουν παιδί με νευρολογικά προβλήματα.

Το 2002, υπήρχε μία μεγάλη επιστημονική μελέτη που κάλυπτε σχεδόν 40 χρόνια ερευνών γύρω από τη σχέση ανάμεσα ασθενειών και έλλειψη βιταμινών. (Fletcher RH, Fairfield KM. Vitamins for Chronic Disease Preventions in Adults. JAMA. 2002;287:3127-3129) Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, δύο ερευνητές του Harvard συνέστησαν ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λαμβάνουν μία πολυβιταμίνη κάθε μέρα, πρόσθετα στην καλή διατροφή που κάνουν.
Οι ερευνητές από αυτή τη μελέτη, συμπέραναν ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο από έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών από άλλες, ωστόσο, είναι σημαντικό για όλους τους ενήλικες να λαμβάνουν επαρκής ποσότητες βιταμινών λόγω της τεράστιας σημασίας που έχουν στο σώμα μας.

Έχουμε συζητήσει το ρόλο που παίζουν οι βιταμίνες στο να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και σε καλή κατάσταση, και έχουμε δείξει κάποια από τα οφέλη του να είστε σίγουροι ότι έχετε ιδανική διατροφή βιταμινών κάθε μέρα, ώστε να μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών και να μείνετε υγιείς.

Για περισσότερες πληροφορίες στο πως μπορείτε να βελτιώσετε τη λήψη απαραίτητων βιταμινών δείτε τα προγράμματα καλής διατροφής/ιδανικού πρωινού εδώ: www.MyBreakfast.gr
ή ζητήστε μία Δωρεάν Αξιολόγηση Ευεξίας από τον επαγγελματία προπονητή ευεξίας για να δείτε πως μπορείτε να διασφαλίσετε την υγεία σας: www.MyWellness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου