Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΔΙΑΙΤΑ - ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Υπάρχουν οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε σαν ένα πρώτο βήμα όταν αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες.  

1. Πάντα να τρώτε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Τρώγοντας συχνά τις σωστές ποσότητες θερμίδων, το σωματικό λίπος δεν αποθηκεύεται, αλλά χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας.


2. Ακολουθήστε τον κανόνα 1-2-3. 1 μέρος λίπος, 2 μέρη πρωτεΐνη και 3 μέρη υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι οι ποσότητες θερμίδων στα γεύματά σας. 


3. Προσαρμόστε τους υδατάνθρακές σας ανάλογα με την ενέργεια που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας πριν από τα γεύματά σας, τι θα κάνετε τις επόμενες 3 ώρες. Αν σχεδιάζετε να προπονηθείτε, φάτε περισσότερους υδατάνθρακες. Αν σχεδιάζεται να καθίσετε μπροστά στον υπολογιστή σας, φάτε λιγότερος υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που λαμβάνετε πριν από άσκηση θα πρέπει να είναι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


4. Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε λίπος γρήγορα και αποτελεσματικά θα πρέπει να έχετε αρνητική ισορροπία θερμίδων = να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε.



Αν ο στόχος σας είναι να βάλετε μυική μάζα γρήγορα και αποτελεσματικά θα πρέπει να έχετε θετική ισορροπία θερμίδων = να λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το τωρινό σας βάρος.


5. Συμπληρώστε τη διατροφή σας με βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ουσίες τις οποίες θα επιλέξετε προσεκτικά για να σιγουρέψετε τη μέγιστη πρόοδο προς τους στόχους σας για την καλή φυσική κατάσταση, την υγεία και την απώλεια λίπους.


Read more...