Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Γενικές Στρατηγικές Για την Υγιεινή Διατροφή

Φάτε αρκετές θερμίδες, αλλά όχι υπερβολικές. Διατηρήστε την ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης θερμίδων και της δαπάνης θερμίδων - το οποίο σημαίνει, μην τρώτε περισσότερο φαγητό από ό, τι χρησιμοποιεί το σώμα σας. Η μέση συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 2.000 θερμίδες, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και τη σωματική δραστηριότητα.

Τρώτε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων. Η υγιεινή διατροφή είναι μια ευκαιρία να διευρύνετε το φάσμα των επιλογών σας, δοκιμάζοντας φαγητά - κυρίως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρούτα - που συνήθως δεν τρώτε.

Κρατήστε τις μερίδες μέτριες, ιδιαίτερα στις τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Τα τελευταία χρόνια οι μερίδες έχουν διογκωθεί, ιδιαίτερα στα εστιατόρια. Επιλέξτε ένα ορεκτικό αντί για πρώτο πιάτο, μοιραστείτε μία μερίδα με έναν φίλο, και ποτέ μη ζητάτε τη μεγαλύτερη μερίδα.

Φάτε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια - και τρόφιμα υψηλά σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και χωρίς χοληστερόλη. Προσπαθήστε να πάρετε φρέσκα, τοπικά προϊόντα

Πιείτε περισσότερο νερό. Το σώμα μας είναι περίπου 75% νερό. Είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το νερό βοηθά να ξεπλύνουμε το σύστημά μας, ιδιαίτερα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, από απόβλητα προϊόντα και τοξίνες. Η πλειοψηφία των Αμερικανών(και των Ελλήνων) περνάνε τη ζωή τους αφυδατωμένοι.

Περιορίστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα, το αλάτι, και προϊόντα επεξεργασμένων σιτηρών. Η ζάχαρη προστίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σε ένα χρόνο, μία μόνο ημέρα ένα κουτάκι αναψυκτικού (160 θερμίδες) μπορεί να αυξήσει το βάρος σας κατά 7 κιλά.

Μην είστε η αστυνομία των τροφίμων. Μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας γλυκά και τα τηγανητά με μέτρο, εφόσον είναι ένα περιστασιακό μέρος της γενικά υγιεινής διατροφής σας. Το φαγητό είναι μια μεγάλη πηγή ευχαρίστησης, και η ευχαρίστηση είναι καλό για την καρδιά - ακόμη και αν οι τηγανητές πατάτες δεν είναι!

Κουνήσου. Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ενέργειά σου και το συναίσθημα της ευημερίας μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο από πολλές ασθένειες. Η προσθήκη τακτικής σωματικής δραστηριότητας και άσκησης θα κάνει κάθε πλάνο υγιεινής διατροφής ακόμα καλύτερο.

Ένα βήμα τη φορά. Η καθιέρωση νέων διατροφικών συνηθειών είναι πολύ πιο εύκολη αν εστιάζετε και να αναλάβετε δράση σε ένα μόνο τρόφιμο ή μία ομάδα τροφίμων κάθε φορά


------------------------------
Ξεκίνα φτιάχνοντας το πρωινό σου. Τί έφαγες για πρωινό σήμερα;
Κοίτα τι είχα εγώ για πρωινό: www.MyBreakfast.gr
------------------------------

Read more...