Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο ρόλος της ζάχαρης και του αλατιού σε μία υγιεινή διατροφή

Ζαχαρούχα ποτά και γλυκά
Είναι φυσικό να μας αρέσουν τα γλυκά. Και είναι εντάξει να τα απολαμβάνουμε ως περιστασιακή απόλαυση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσετε την κατανάλωση στο ελάχιστο. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι ένας από τους κακούς υδατάνθρακες που αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Δεν είναι μόνο ότι προκαλεί προβλήματα στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά χρησιμοποιεί επίσης τις αποθηκευμένες πηγές που έχουμε στο σώμα μας (όπως τα μέταλλα και τα ένζυμα) ώστε να επεξεργαστεί τη ζάχαρη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που συμβάλλει η ζάχαρη συμπεριλαμβανομένων: υπογλυκαιμία, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αρθρίτιδα, διαβήτη, οστεοπόρωση, πονοκέφαλοι, και κατάθλιψη.

Επιλέξτε γλυκίσματα που είναι σπιτικά ή έχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα. Προσπαθήστε να κάνετε το αγαπημένο επιδόρπιο σας με το μισό ή το ένα τρίτο λιγότερη ζάχαρη από το συνηθισμένο. Κάντε το επιδόρπιο ένα ξεχωριστό γεγονός μία φορά την εβδομάδα. Πολλά τρόφιμα έχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα φασόλια. Ενσωματώστε φυσικά γλυκά τρόφιμα στη διατροφή σας για να αποκλείσετε τα ανθυγιεινά γλυκά. Φράουλες, μήλα ή γλυκοπατάτες είναι όλα καλές επιλογές.

Αποφύγετε ή περιορίστε αυστηρά τα ζαχαρούχα ποτά - είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε μαζεμένες θερμίδες και χημικές ουσίες στη διατροφή σας χωρίς καν να το παρατηρήσετε. Ένα αναψυκτικό 350ml περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη! Και επειδή ένα αναψυκτικό είναι χωρίς ζάχαρη δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά μπορεί να παρέμβουν στo φυσικό σύστημα ρύθμισης του σώματός μας και να έχεις ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία μας σε άλλες γλυκές τροφές και ποτά. Δοκιμάστε νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι ή νερό με λίγο 100% φυσικό χυμό φρούτων.

Αλάτι
Για άλλη μια φορά το πρόβλημα με το αλάτι έρχεται με την υπερβολική χρήση και την υπερκατανάλωση του επεξεργασμένου αλατιού που χρησιμοποιούμε συνήθως. Είναι καλύτερο να περιορίσετε το νατρίου σε 2.300 mg την ημέρα - πράγμα που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Το περισσότερο από το αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα fast food και από εστιατόρια. Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σούπες σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να περιέχουν κρυφό νάτριο που μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα αυτή την προτεινόμενη ποσότητα. Πολλοί από εμάς δεν έχουν επίγνωση του πόσο νάτριο καταναλώνουμε σε μία ημέρα.

Το αλάτι από μόνο του δεν είναι κακό. Ένα θαλασσινό αλάτι υψηλής ποιότητας μπορεί να έχει μέχρι και 90 μέταλλα, τα οποία είναι υγιή για το σώμα μας. Ψάξτε για θαλασσινό αλάτι που έχει μια κοκκινωπή ή καφετιά απόχρωση, δεν έχει χρωματισμούς, πρόσθετα, χημικά και δεν έχει υποστεί λεύκανση.

Ο ακόλουθος πίνακας αναφέρει το νάτριο σε κοινά τρόφιμα σε αντίθεση με τις εκδοχές των ίδιων τροφών με υψηλό νάτριο:

Κανονικό vs. Χαμηλό Νάτριο

Κανονικό Νάτριο (mg)
Ζωμός Κρέατος, 1 κύβος 960
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Ζωμός Κρέατος, ανάλατος 3

Κανονικό Νάτριο (mg)
Φιστίκια, αλάτι, 1/4 φλιτζανιού 246
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Φιστίκια, ανάλατα 2

Κανονικό Νάτριο (mg)
Καλαμπόκι, κονσέρβα, αλάτι, ½ φλιτζανιού 192
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Καλαμπόκι, ανάλατο, φρέσκο 1

Κανονικό Νάτριο (mg)
Πίκλα, μεγάλη 1425
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Αγγουράκι 1

Κανονικό Νάτριο (mg)
Ντοματοπολτός, 1 φλιτζάνι 878
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Ντοματοπολτός, ανάλατος 14

Κανονικό Νάτριο (mg)
Σκόρδο αλάτι, 1 κουτ. γλυκού 1480
Χαμηλό Νάτριο (mg)
Σκόνη σκόρδο, 1 κου. γλυκού 1

Μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα θα μπορούσατε να καταναλώσετε τα προτεινόμενα 2300mg - ίσως και πριν το γεύμα! Μαγειρέψτε με θαλασσινό αλάτι στο σπίτι και αντικαταστήστε με τις χαμηλές σε νάτριο εκδοχές των αγαπημένων σας τροφών για να σιγουρέψετε μία υγιεινή διατροφή.


Read more...