Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κοιτάτε Ό,τι Τρώτε: Σας Παχαίνει η Τηλεόραση;



Ένα πρόσφατο άρθρο από τους LA Times είχε έναν τίτλο που έλεγε, ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης σας κάνει να βάζετε κιλά. Δεν είναι νέο αυτό - άλλωστε, εκτός κι αν τρέχετε πέρα δώθε μέσα στο σαλόνι καθώς βλέπετε τηλεόραση, δεν καίτε θερμίδες.

Αλλά δεν είναι η τηλεόραση η ίδια που είναι το πρόβλημα. Απλά αν κάθεστε για μεγάλες περιόδους - είτε είναι μπροστά στη μεγάλη οθόνη ή στη μικρή - έχει ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν βιοχημικές αλλαγές στον τρόπο που το σώμα αποθηκεύει το λίπος και τη ζάχαρη κάτι που έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία.

Ως άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι να έχουμε έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Μοιραζόμαστε το ίδιο γενετικό υλικό με τους αρχαίους κηνυγούς-συλλέκτες προγόνους μας που περνούσαν πολλές ώρες την ημέρα ψάχνοντας για φαγητό. Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε δραστήριοι όλη την ημέρα και η βιολογία μας είναι προσαρμοσμένη σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Οπότε όταν η συμπεριφορά μας (αν καθόμαστε όλη μέρα) πηγαίνει σε αντίθεση με τον τρόπο που είμαστε σχεδιασμένοι (να έχουμε πολύ με σωματική δραστηριότητα), η βιολογία μας λειτουργεί ενάντια σε εμάς.

Αν παρακολουθείτε τη μεγάλη οθόνη, μην το κάνετε τρώγοντας σνακς. Αν μπορείτε, βάλτε την τηλεόρασή σας σε μέρος ώστε να μπορείτε να τεντωθείτε, να περπατάτε σε διάδρομο ή να σηκώνετε βάρη ενώ παρακολουθείτε. Αν περνάτε την ημέρα σας μπροστά από έναν υπολογιστή, παραδώστε μηνύματα στους κοντινούς σας συναδέλφους αυτοπροσώπως παρά με ένα τηλέφωνο ή email. Μπορείτε επίσης να κάθεστε σε μία μπάλα γυμναστικής ή να περπατάτε σε έναν διάδρομο με αργό ρυθμό ενώ δουλεύετε.
Read more...