Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ποιο Είναι Το Ιδανικό Σας Βάρος;


Είναι μια φαινομενικά απλή ερώτηση, την οποία αναρωτιόμαστε συχνά: πόσο κιλά θα πρέπει να είμαι; Φαίνεται ότι μάλλον θα είναι αρκετά εύκολο να το βρούμε - μπορείτε να δείτε ένα πρότυπο διάγραμμα ύψους βάρους, να εκτιμήσετε τη σωματική σας διάπλαση (και να είστε ειλικρινής - δεν έχουν όλοι "μεγάλη" σωματική διάπλαση) και να πάρετε μια αρκετά καλή ιδέα για το ιδανικό σας βάρος. Ή, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν Υπολογιστή Δείκτη Μάζας Σώματος - με βάση το ύψος και το βάρος σας, θεωρείτε ως λιποβαρείς, φυσιολογικοί, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα εργαλεία αυτά - αν και χρήσιμα - δε μας δίνουν ολόκληρη την εικόνα, όμως.


Οι πρότυποι πίνακες ύψους βάρους υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Το εύρος ιδανικού βάρους για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Εταιρεία Ασφαλειών Ζωής Metropolitan - κάτι που κάνουν από το 1950 και ενημερώθηκε τελευταία φορά το 1999. Αφού βρείτε το μέγεθος της σωματικής σας διάπλασης και το ύψος σας, μπορείτε να δείτε αν είστε μέσα σ' αυτό το εύρος τιμών.


Είναι λιγάκι γενικό όμως αυτό, δεδομένου ότι τα διαγράμματα ύψους βάρους δεν λαμβάνουν υπόψη το πόσο λίπος ή πόσους μυς έχετε. Ομοίως, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) λαμβάνει υπόψη μόνο το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας. Πόσο λίπος και πόσους μυς έχετε δεν υπολογίζεται ούτε εκεί.


Αυτό έχει σημασία για δυο λόγους. Πρώτον, η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος έχει περιττό σωματικού λίπος - όχι μόνο ότι είναι υπέρβαροι. Ένα άτομο που έχει βαριά μυική μάζα - όπως ένας καλά εκπαιδευμένος αθλητής, ή ακόμα και κάποιοι από τους αγαπημένους σας αστέρες του κινηματογράφου - μπορεί να είναι «υπέρβαροι» σύμφωνα με ένα γράφημα ύψους βάρους, ή να έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος, αλλά σίγουρα δεν είναι υπέρβαροι - το βάρος τους είναι υψηλότερο από του μέσου ανθρώπου, επειδή έχω τόσο μεγάλη μυική μάζα. Έτσι γι' αυτούς, οι πρότυποι πίνακες δεν ισχύουν πραγματικά.


Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ σωματικό λίπος, αλλά φαίνονται κανονικοί. Μπορεί να έχουν κανονικό δείκτη μάζας σώματος, ή να ανήκουν σε φυσιολογικά επίπεδα στο διάγραμμα ύψους και το βάρους, αλλά πρακτικά, είναι παχύσαρκοι - έχουν πολύ περιττό σωματικό λίπος. Το έχω δει αυτό σε ανθρώπους όλων των ηλικιών - σε φοιτητές που έχουν καθιστική ζωή, καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα που δεν σηκώνουν βάρη για να χτίσουν και να διατηρήσουν τους μυς τους.


Οπότε το να βρείτε το ιδανικό σας βάρος είναι κάτι που, στην ιδανική περίπτωση, βασίζεται στην ανάλυση της σύστασης του σώματος σας - πόσο λίπος, και πόσα μυϊκή μάζα σώματος που έχετε. Εφόσον γνωρίζουμε ποιες είναι οι «καλές» περιοχές τιμών σωματικού λίπους (περίπου 14-18% για τους άνδρες και περίπου 20-25% για τις γυναίκες), γνωρίζοντας πόσο λίπος έχετε μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια που θα έπρεπε να είναι το βάρος σας. Εάν είστε ένας μυώδης τύπος με υψηλό ΔΜΣ, αλλά με 15% σωματικό λίπος, είστε μια χαρά. Αν είστε ένα κορίτσι με μικρά νούμερα αλλά με το σωματικό λίπος 28%, τότε θα ήταν φρόνιμο να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε.


Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν τη σύνθεση του σώματος με αρκετή ακρίβεια, αλλά αν δεν είναι στη διάθεσή σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν καθρέφτη, τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Εάν μπορείτε να «τσιμπήσετε μια ίντσα*» γύρω από τη μέση σας, πάνω από το γόνατο, στο πίσω μέρος του χεριού σας ή στην πλάτη σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα κουβαλάτε πάρα πολύ λίπος. Και ενώ μπορεί να μην είναι σε θέση να πείτε ακριβώς πόσα κιλά πρέπει να είστε, η εύκολη απάντηση για σας είναι πιθανών, «λιγότερα απ' όσα κιλά είμαι τώρα".



*Μία ίντσα ισούται με 2.54 εκατοστά


Read more...