Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχουν περισσότερες δίαιτες, θεωρίες, προγράμματα και μηχανήματα γυμναστικής που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Εντούτοις, η Ελλάδα συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο παχιά κάθε χρόνο. Η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση και στην απώλεια βάρους όπως το επίπεδο δραστηριότητας, πολιτισμικές συνήθειες, γενετική και άλλα.
Εντούτοις, πιθανόν ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η λήψη ενέργειας (πχ το φαγητό). Μπορείτε να γυμνάζεστε σαν τρελοί σε ένα γυμναστήριο κάθε μέρα όλη μέρα. Αλλά, δε θα έχετε αυτούς τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς αν τρώτε υπερβολικά κάθε μέρα μετά τη γυμναστική.
Στον αγώνα για τη επόμενη μεγάλη οικονομική ευκαιρία για την απώλεια βάρους, υπάρχουν δύο που συνεχίζουν να υπάρχουν για αρκετό καιρό τώρα. Αυτοί είναι:
1. Να τρώτε ένα καλό πρωινό για να "Βάλει Μπρος" τον μεταβολισμό σας
2. Μην τρώτε αργά το βράδυ γιατί όλα όσα τρώτε θα αποθηκευτούν σαν λίπος.
Ποια είναι η Αλήθεια;
Και τα δύο έχουν εξηγήσεις και είναι λογικά, αλλά ανεξάρτητα με το πως καταλήγεις στο συμπέρασμα, είναι ουσιαστικά ίδια. Αλλά ισχύουν; Αν και είναι αλήθεια ότι η πέψη της τροφής απαιτεί ενέργεια και δημιουργεί μία θερμογενετική επίδραση, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το να τρώμε ένα καλό πρωινό το πρωί έχει σαν αποτέλεσμα μία υψηλότερη δαπάνη ενέργειας το 24ωρο ή μία αρνητική ισορροπία θερμίδων.
Η δεύτερη θεωρία του να τρώμε μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα (συνήθως μεταξύ 6-8μμ) έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση κάθε θερμίδας που τρώτε. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον το οποίο με έχει μπερδέψει για αρκετό καιρό. Η ιδέα ότι μετά τι 6μμ το σώμα μας μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά είναι μάλλον συναρπαστικό για εμένα.
Με κάποιο τρόπο, για κάποιο λόγο, μετά τις 6μμ η μεταβολική μοίρα όλων των θρεπτικών συστατικών (κυρίως των υδατανθράκων) είναι να αποθηκεύονται σαν λίπος. Αυτές οι δύο σκέψεις λοιπόν υπάρχουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες ιδέες και αυτό με έκανε να το ψάξω σε βάθος. Οπότε το ερώτημα εδώ είναι, "Ισχύουν;" Πρόσφατες μελέτες βρήκαν την απάντησε και για τις δύο!
867 άτομα άντρες και γυναίκες μελετήθηκαν για τη λήψη της τροφής τους σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα για αρκετές ημέρες. Ούτε τα άτομα που εξετάζονταν, ούτε οι ερευνητές ούτε οι διατροφολόγοι που ανέλυαν τις τροφές για περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά γνώριζαν ποια γεύματα θα ανέλυαν σε ποια ώρα της ημέρας. Αυτό έγινε για να αποτρέψει τα άτομα να τρώνε περισσότερο/λιγότερο ή να λένε ψέματα για τις πραγματικές ποσότητες που έφαγαν.
Οι ποσότητες φαγητού που έτρωγαν αναλύθηκαν όσον αφορά την πυκνότητά τους (θερμίδες ανά γραμμάριο) και ποια ώρα της ημέρας καταναλώντουσαν αυτά τα γεύματα. Τα κριτήρια για ένα "γεύμα" ήταν ότι έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50 θερμίδες και να υπάρχει διαφορά 45 λεπτά από την προηγούμενη λήψη τροφής. Αναλύθηκαν επίσης και όσον αφορά το δείκτη πληρότητας βάση των θερμίδων ανά λεπτό.
Αυτό το μέτρο δίνει μία ιδέα για το πόσο άσχημα αυτοί οι άνθρωποι γέμιζαν τον εαυτό τους και ποιες ώρες της ημέρας. Και σαν σημείωση, το μέσο βάρος των συμμετεχόντων ήταν 75 κιλά, οπότε αυτοί δεν ήταν ήδη υπέρβαρα άτομα που ήταν συνηθισμένα να τρώνε υπερβολικά.
Το πρώτο σημείο:
Τα αποτελέσματα ήταν το λιγότερο που μπορείς να πεις ενδιαφέροντα. Το πρώτο σημαντικό σημείο ήταν ότι ως ημέρα προχώρησε το μέγεθος γεύματος αυξανόταν και ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων μειώθηκε. Έτσι οι άνθρωποι έτρωγαν όλο και συχνότερα! Εδώ είναι που έρχεται ο δείκτης πληρότητας.
Για ποιο πάντα λόγο οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται όλο και περισσότερο πεινασμένοι καθώς η ημέρα προχωράει και φυσικά θα φάνε έως ότου νιώσουν πλήρεις. Ξέρετε την παλαιά παροιμία των bodybuilders - δεν θέλετε ποτέ να πάτε πεινασμένοι!
Το δεύτερο σημείο:
Το επόμενο θέμα που θίγεται πραγματικά βοηθά να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το να λαμβάνουμε ένα καλό πρωινό. Υπήρξε ένας πολύ ισχυρός και αρνητικός συσχετισμός μεταξύ του μεγέθους γεύματος νωρίς το πρωί και το μέγεθος γεύματος αργά τη νύχτα. Αυτός σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έφαγαν τα γεύματα με το υψηλής ενέργειας περιεχόμενο το πρωί έτρωγαν τις λιγότερες συνολικές θερμίδες το υπόλοιπο της ημέρας, και αντίστροφα. Οι άνθρωποι που δεν έφαγαν πολύ το πρωί κατέληξαν να τρώνε περισσότερο το υπόλοιπο της ημέρας.
Μεταξύ 6μμ και 11μμ η λήψη θερμίδων ανά γεύμα ανέβασε στα ύψη από 525 θερμίδες στις 720 θερμίδες ανά γεύμα. Και θυμηθείτε, οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα γεύματα συχνότερα αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο αυτό, αλλά η πυκνότητα θερμίδων αυξήθηκε.
Έτσι αυτοί οι άνθρωποι τρώνε τροφές με υψηλή θερμίδες, μικρή ποσότητα/βάρος. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που σας λένε πάντα ότι δεν τρώνε πολύ αλλά δεν μπορούν να χάσουν βάρος. Συν τοις άλλοις, κατά τη διάρκεια εκείνου του ίδιου χρονικού διαστήματος, η λήψη υδατανθράκων που εκτινάχθηκε από τα 35 γραμμάρια ανά γεύμα σε 72 γραμμάρια ανά γεύμα. Αυτός είναι περισσότερο από διπλά!
Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν ακριβώς πόσες θερμίδες τρώνε και αυτό είναι πιθανών ένα άμεσο αποτέλεσμα του ότι νιώθουν πιο πεινασμένοι και πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την πείνα, όχι μόνο πόσα τρόφιμα βρίσκονται στο στομάχι σας. Τα πράγματα που βλέπουμε και μυρίζουμε, μια φράση, κάποιος που απλά μιλά για το φαγητό. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να σας κάνουν πεινασμένους. Και όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει στην ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί ένα από αυτά τα πράγματα και να έχουμε ένα πεινασμένο άτομο.
Ορίστε Λοιπόν...
Ορίστε λοιπόν. Έχουμε απαντήσει σε δύο σημαντικά ερωτήματα. Τρώγοντας πρωινό «βάζει μπρος» το μεταβολισμό σας; Όχι, ο λόγος ότι η κατανάλωση του πρωινού μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε ένα δομημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι επειδή θα τείνετε να τρώτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Και η δεύτερη ερώτησή μας, ο περιορισμός του φαγητού μετά από έναν ορισμένο χρόνο (ειδικά υδατάνθρακες) αποτρέπει ένα άτομο από να πάρει λίπος; Πάλι, όχι δεν το αποτρέπει.
Για κάποιο λόγο η γενική πυκνότητα θερμίδων των τροφίμων που οι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε σε αυτούς τους χρόνους της ημέρας ανεβαίνει στα ύψη. Και συχνά, οι τροφές που οι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν, είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Εάν κάποιος έκοβε τους υδατάνθρακες μετά από τις 6μμ, θα μείωνε κατά πολύ τη συνολική λήψη θερμίδων.
Προσθέστε αυτό σε ένα καλό πρωινό το πρωί και είναι πιθανό να φάτε ακόμα λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια χαμηλότερη συνολική λήψη θερμίδων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, μηνιαίως ή ετησίως δεν είναι μία μαγική συνταγή μεταβολισμού για την απώλεια λίπους. Είναι απλά ένας άλλος τρόπος να σας κάνει να φάτε λιγότερο.
Συμπέρασμα
Στο σημερινό σύγχρονο κόσμο το μέσο μήκος μιας ημέρας ενός ατόμου έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Πριν την εφεύρεση της απλής ηλεκτρικής λάμπας ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων δραστηριοτήτων τελείωνε με το ηλιοβασίλεμα. Τώρα είμαστε ξύπνιοι σε όλες της ώρες της νύχτας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, να είσαι ξύπνιος δε σημαίνει πάντα ότι είναι δραστήριοι.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι για να δουν μέχρι αργά τηλεόραση ή να δουν τις διαφημίσεις για τα νέα μηχανήματα γυμναστικής τα οποία σκέφτονται να αγοράσουν για να αποκτήσουν και πάλι τη φόρμα τους, τρώγοντας ένα απολαυστικό σνακ. Η ουσία εδώ είναι αρκετά απλή. Δεν είναι οι υδατάνθρακες, ούτε ο χρόνος της ημέρας.
Δεν υπάρχει κάποια μαγική αναλογία, συνδυασμός ή σούπερ χάπι που θα σας κάνουν αδύνατους Καταλήγει στο να είστε απολύτως βέβαιοι ότι ξέρετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που βάζετε στο σώμα σας καθημερινά.
Ένα blog για ανθρώπους που ξέρουν ότι πρέπει να τρώνε υγιεινά αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς να τρώνε ή δεν έχουν το χρόνο να το κάνουν. Πολλές συμβουλές διατροφής, υγιεινού πρωινού, διαχείριση βάρους, καλής φυσικής κατάστασης και ό,τι έχει σχέση με την υγεία και την ευεξία.
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007
Φάγατε Πρωινό; Μάθετε Γιατί Θα Έπρεπε!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου