Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Τρώγοντας Σωστά το Βράδυ

Για πολλούς, όταν ο ήλιος πέφτει, το ίδιο συμβαίνει και με τη δύναμη της θέλησης. Διατηρούν τις λογικές τους διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ τρώνε σαβούρες όπως πίτσες και παγωτά. Υπάρχει, ωστόσο, μία απλή λύση. Μπορείτε να ελέγξετε την όρεξή σας αφού νυχτώσει τρώγοντας ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.

Καταρρίπτοντας το Μύθο

Είναι πιθανό να σας έχουν πει κάποια στιγμή ότι το να τρώτε αργά το βράδυ μπορεί να είναι καταστρεπτικό. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να δείχνει ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται το βράδυ μεταβολίζονται διαφορετικά από άλλες ώρες της ημέρας. Επομένως, δεν είναι η ώρα της ημέρας που οδηγεί στην αύξηση του βάρους, αλλά μάλλον οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες συνολικά. Είτε τρώτε το πρωί ή το βράδυ, το σώμα σας μετατρέπει όποιες περιττές θερμίδες σε λίπος.

Διατροφικός Παροξυσμός

Από την άποψη του μεταβολισμού, το σώμα μας έχει τη χαμηλότερη ανάγκη για θερμίδες το βράδυ. Ωστόσο στην Αμερική, τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια του δείπνου παρά σε οποιοδήποτε άλλο γεύμα. Μία μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 42% των καθημερινών τους θερμίδων από την ώρα του δείπνου και μετά. Αλλά υπάρχει λόγος που είναι τόσο κοινές αυτές οι τόσο ανθυγιεινές συνήθειες. Κάποιοι άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου την ημέρα, προκαλώντας μία μείωση στο ζάχαρο, το οποίο οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση το βράδυ. Κάποιοι άλλοι απλά χρησιμοποιούν το φαγητό για να ξεφύγουν από συναισθηματικά προβλήματα και άγχος ή για να καταπολεμήσουν τη βαρεμάρα. Έχουμε την τάση τρώμε απερίσκεπτα junk food κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως να βλέπουμε τηλεόραση ή να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή. Αυτές οι τροφές περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους, αϋπνίες, δυσπεψίες ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατάλληλα Σνακ

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν καλές εναλλακτικές. Μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας αποτελεσματικά με ένα σνακ υψηλό σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε θερμίδες. Μία μπάρα πρωτεΐνης είναι ένα ιδανικό σνακ που δεν προκαλεί τύψεις, περιέχει 12 γρ. πρωτεΐνης, φυτικές ίνες, καθώς και 23 βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη διαχείριση του βάρους σας. Επίσης μπορείτε να πιείτε ένα θρεπτικό πρωτεϊνούχο ρόφημα, κάτι σαν μιλκ σέικ το οποίο είναι ένα πλήρες γεύμα ή κολατσιό με πολύ λίγες θερμίδες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Οπότε την επόμενη φορά που θα νιώθετε ότι θέλετε να εξορμήσετε στο ψυγείο το βράδυ, σκεφτείτε τα οφέλη ενός υγιεινού σνακ με πρωτεΐνες. Η διατροφική διαφορά θα είναι μέρα με τη νύχτα.
Read more...