Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Η Θαυματουργή Δίαιτα Απώλειας Βάρους

Μην πιστεύετε σε αυτές τις δίαιτες που είναι της μόδας - δε δουλεύουν! Λυπάμαι αν αυτά τα νέα σας απογοητεύουν αλλά το μόνο πράγμα που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να πετύχετε ολική υγεία είναι η τακτική αεροβική άσκηση, προπόνηση με κιλά και μία διατροφή που ταιριάζει στις δικές σας ενεργητικές και μεταβολικές απαιτήσεις. Αν θέλετε πραγματικά αλλαγή, θα πρέπει να εργαστείτε - δεν υπάρχει ένα μαγικό πλάνο δίαιτας ή συμπλήρωμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αποκτήσετε καλή φόρμα χωρίς ούτε μία σταγόνα ιδρώτα.

Δυστυχώς, τα περιοδικά και το ίντερνετ είναι γεμάτα από μύθους και “μαγικές δίαιτες και συμπληρώματα”. Τα περιοδικά είναι βασικά κατάλογοι που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν τους αναγνώστες τους οπότε συχνά αναρτούν άρθρα που είναι διασκεδαστικά αντί πραγματικά. Θυμάμαι ένα άρθρο σε ένα πολύ γνωστό περιοδικό για γυναίκες σχετικά με την αεροβική άσκηση και πως η “έρευνα έδειξε” ότι η αεροβική άσκηση χαμηλής έντασης σας βοηθάει να κάψετε λίπος πιο αποτελεσματικά από την αεροβική άσκηση μεγάλης έντασης. Επίσης είπαν ότι είναι καλά νέα αυτά, γιατί δε χρειάζεται να προσπαθείτε τόσο σκληρά και να ιδρώνετε πλέον, γιατί είναι ουσιαστικά καλύτερα να περπατάτε αντί να κάνετε τζόκινγκ. Δεν ήξερα εκείνη την εποχή οπότε πίστευα τυφλά αυτούς τους ψεύτικους ισχυρισμούς και σταμάτησα την αεροβική άσκηση μεγάλης έντασης τελείως το οποίο ήταν μία πολύ κακή ιδέα τελικά. Δεν είναι πολύ υπεύθυνο (και ωραίο) να γράφουν παραπλανητικά άρθρα, αλλά ίσως το άτομο που το έγραψε δεν ήξερε κάτι καλύτερο (το οποίο σημαίνει ότι πραγματικά δε θα πρέπει να γράφουν για την καλή φυσική κατάσταση).

Πέρα από την άγνοια, αυτό που πιστεύω ότι είναι εξοργιστικό είναι όταν κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα από άλλους κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι υπάρχουν μαγικά προϊόντα που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος και να είναι σε φόρμα. Μπορείτε να εντοπίσετε αυτές τις απάτες γιατί συνήθως υπόσχονται να μεταμορφώσουν το σώμα σας α)χωρίς μία σταγόνα ιδρώτα ή β) κάνοντας γυμναστική μόνο 5 λεπτά την ημέρα ή γ) χάνοντας 15 κιλά σε 30 ημέρες. Συχνά λαμβάνω spam emails από κάποιον που έχει blog που ισχυρίζεται ότι έχει ένα από αυτά τα μαγικά χάπια που τον βοήθησε να χάσει 15 κιλά σε 30 ημέρες. Θέλει να μοιραστεί την ιστορία της απώλειας λίπους του με όλους και κυρίως να κερδίσει ένα σωρό μετρητών από τους άμοιρους ανθρώπους που παλεύουν με την απώλεια λίπους και απεγνωσμένα ψάχνουν μία λύση.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ποτέ μην προσπαθήσετε να χάσετε περισσότερα από μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Γρηγορότερη απώλεια βάρους από αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας μαζί με το λίπος. Η απώλεια μυϊκής μάζας θα καθυστερήσει το μεταβολισμό σας και θα είναι πιο εύκολο να ξαναβάλετε τα κιλά (συν περισσότερα συνήθως) στο άμεσο μέλλον. Μεγαλύτεροι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από μικρότερους μύες. Η μόνιμη απώλεια λίπους χρειάζεται χρόνο, αλλά θα φτάσετε στο στόχο σας. Θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο και δείτε τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Αν ακολουθήσετε το σωστό ρυθμό της απώλειας λίπους, μπορείτε να χάσετε από 25-50 κιλά λίπους σε ένα χρόνο χωρίς το ρίσκο της απώλειας μυϊκής μάζας και αυτή η αλλαγή θα είναι μόνιμη. Θα δείχνετε πολύ καλύτερα απ’ ότι αν χάσετε λίπος και μυϊκή μάζα. Αν το σκεφτείτε, είναι αρκετά λογικό. Φανταστείτε να κουβαλούσα 20 κιλά περισσότερα απ’ ότι ζυγίζω τώρα. Θα κουβαλούσα 80 κιλά, και ας πούμε ότι είχα 30% σωματικό λίπος. Αυτό θα σήμαινε ότι θα κουβαλούσα 24 κιλά σωματικό λίπος. Θα ήμουν μεγάλη και χοντρή. Αν ξαφνικά έχανα 20 κιλά σε ένα μήνα, πιστεύετε ότι θα ήμουν σε φόρμα με ωραίους τονισμένους μύες; Όχι. γιατί μία τέτοια δραματική απώλεια βάρους προκαλεί μείωση μυϊκής μάζας - έτσι από ένα μεγάλο χοντρό κορίτσι θα γινόμουν ένα μικρό χοντρό κορίτσι με ακριβώς το ίδιο ποσοστό λίπους - όχι ευχαριστώ, δε θα πάρω.

Το κλειδί είναι να μειώσετε το σωματικό σας λίπος και να αυξήσετε τον μυϊκό σας ιστό. Μην πιστεύετε ποτέ κάποιον που σας λέει ότι κάτω από το λίπος σας είναι το σώμα των ονείρων σας. Πρώτα θα πρέπει να χτίσετε μύες για να ξεφορτωθείτε το λίπος - μύες που θα δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα (ακόμα και όταν κοιμάστε) για να κάψουν θερμίδες. Χρειάζεται χρόνο και πραγματική προσπάθεια και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ιδρώσετε.

Πηγή: www.BodyRock.tv

Read more...