Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008

Η Σπουδαιότητα Της Σωστής Διαχείρησης Χρόνου

Η ορθή διαχείριση του χρόνου έχει τεράστια σημασία για την ευτυχία στη ζωή μας. Η επιτυχία στον κρίσιμο αυτό τομέα μπορεί να μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τις χαρές που μας προσφέρει η ζωή, μειώνει καθοριστικά το φθοροποιό στρες και μας ευεργετεί με ψυχική χαλάρωση και ηρεμία.

Αντίθετα εάν δεν μάθουμε τις βασικές αρχές της διαχείρισης του χρόνου, του καθορισμού των στόχων και προτεραιοτήτων μας, κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από τα κύματα των τρικυμιών της ζωής οι οποίες πολύ συχνά μας πλήττουν.

Η ορθή διαχείριση του χρόνου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν το χάρισμα της σωστής οργάνωσης. Πολλοί σήμερα, έχουν πληθώρα υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων. Νιώθουν ότι καταπιέζονται από τις πολλές δουλειές που έχουν να κάνουν σε σχέση με την οικογένεια, το σπίτι ή το επάγγελμα τους. Εύκολα, χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις και διαπαιδαγώγηση, μπορεί κάποιος να βρεθεί σε ένα φαύλο κύκλο αποδιοργάνωσης του χρόνου και των προτεραιοτήτων του με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Παρά τη σημασία που έχει η ορθή διαχείριση του χρόνου, τα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των βαθμίδων πολύ λίγη διαπαιδαγώγηση δίνουν στους νέους. Αυτό είναι παράδοξο εάν κάποιος αναλογιστεί ότι η διαχείριση του χρόνου είναι βασική συνιστώσα των επιτυχιών σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.

Σημασία και ωφελήματα της ορθής διαχείρισης του χρόνου

Ο χρόνος μας είναι η ζωή μας. Όσο πιο καλά είμαστε σε θέση να προγραμματίζουμε αποτελεσματικά το χρόνο μας, τόσο πιο πολύ θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τη ζωή μας.

Χρειάζεται προσοχή από τις πιέσεις που προκύπτουν από την ασταμάτητη ροή των πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε κατά τις εργάσιμες ώρες οι οποίες αυξάνονται και γίνονται ανυπόφορες από τις επιπλέον απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Όλα αυτά δημιουργούν υπερβολικό στρες και αφαιρούν την ψυχολογική ηρεμία που τόσο πολύ όλοι χρειαζόμαστε σήμερα.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να κατακλυζόμαστε από τη σωρεία των υποχρεώσεων και των εργασιών που πρέπει να κάνουμε, υποφέροντας ψυχολογικά και έχοντας επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία;

Η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν έχουμε έμφυτο το χάρισμα της ορθής οργάνωσης του χρόνου και των αμέτρητων υποχρεώσεων κάθε μορφής που μας κατακλύζουν συνεχώς, είναι δυνατό με μια μεθοδική προσπάθεια να μάθουμε να εφαρμόζουμε μερικές βασικές αρχές που θα είναι σε θέση να μας προστατεύουν.

Τα ωφελήματα μιας τέτοιας επιτυχούς προσπάθειας δεν θα είναι μόνο η ψυχολογική μας ηρεμία και ικανοποίηση αλλά και μια καλύτερη σωματική υγεία. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα της ορθής και αποτελεσματικής χρήσης του χρόνου μας. 

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων και η ανάγκη του όχι

Αρχικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων μας για κάθε μέρα, μας δίνει ένα μεγάλο βαθμό ελέγχου του χρόνου μας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτά που είναι σημαντικότερα για μας και να μπαίνουν πρώτα στη λίστα μας.

Είναι αναγκαίο να έχουμε τη δύναμη και τον τρόπο να μπορούμε να λέμε όχι για νέες δουλειές ή προτάσεις που θα μας παίρνουν χρόνο αλλά δεν εμπίπτουν στους στόχους μας. Επίσης πρέπει να λέμε ευγενικά όχι σε διάφορες κοινωνικές, οικογενειακές ή φιλικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες, δείπνα που πιθανόν να αισθανόμαστε ότι είναι επιπρόσθετα και επιβαρύνουν το πρόγραμμα μας.

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι αυτού του είδους δραστηριότητες είναι βέβαια καλές αλλά δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας στερούν ύπνο, χαλάρωση και ξεκούραση που αποτελούν πρωταρχικές ανάγκες στη ζωή μας σήμερα.

Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων

Η τοποθέτηση των προτεραιοτήτων είναι θεμελιώδης προϋπόθεση στην επιτυχή διαχείριση του χρόνου μας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά που δεν είναι τόσο ουσιώδη για μας και να τα αφαιρούμε από τις υποχρεώσεις μας.

Εδώ πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στις επιλογές μας. Η αφαίρεση από το πρόγραμμα μας υποχρεώσεων που για μας δεν έχουν καθοριστική σημασία, μας απελευθερώνει χρόνο για ξεκούραση ή για άλλα πράγματα πιο σημαντικά.Η ανάθεση σε άλλους

Είναι καλό να εξετάζουμε συνεχώς εάν μπορούμε, δεδομένου ότι αυτό είναι εφικτό, να δίνουμε σε άλλους να κάνουν μια δουλειά που έχουμε. Η τέχνη της μεταβίβασης εργασιών μπορεί να προσφέρει πολλά σε άτομα με διευθυντικές θέσεις που συνήθως είναι υπερφορτωμένα από υποχρεώσεις.

Χρειάζεται προσοχή όταν κάνουμε εργασίες που θεωρούμε σημαντικές και ποιοτικές. Είναι προτιμότερο από την αρχή να κάνουμε τέτοιες δουλειές προσεκτικά διότι η εμπειρία δείχνει ότι πιθανόν να χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουμε μετά τις διορθώσεις.

Η τμηματική υλοποίηση


Μια άλλη τεχνική που μπορεί να μας βοηθά είναι η τμηματική υλοποίηση εργασιών που είναι μεγάλες, δύσκολες ή που δεν μας αρέσουν αλλά πρέπει να τις κάνουμε. Μπορούμε για παράδειγμα κάθε μέρα, συστηματικά να αφιερώνουμε δέκα λεπτά για μια δύσκολη ή ανεπιθύμητη εργασία. Όταν ξεκινήσουμε έτσι, είναι δυνατόν να αντιληφθούμε ότι προχωρούμε και ότι η διεκπεραίωση μιας τέτοιας δουλειάς θα έρθει πιο γρήγορα.

Αυτοέλεγχος και αυτοπειθαρχία

Ο αυτοέλεγχος πρέπει να υπάρχει συνεχώς. Εμείς οι ίδιοι είναι καλό να εξετάζουμε πως καταμερίζουμε το χρόνο μας κάθε μέρα. Εάν είναι αναγκαίο, για μερικές μέρες μπορούμε να γράφουμε σε ένα χαρτί όλα αυτά που κάνουμε.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις δραστηριότητες μας και την αξιοποίηση του χρόνου μας. Θα πρέπει να ψάξουμε για το τι μπορούμε να αφαιρέσουμε ή πως μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιες δραστηριότητες μας για να προστατεύουμε το χρόνο μας.

Ο ύπνος, η ξεκούραση, οι διακοπές, η διατροφή


Μην ξεχνάτε την τεράστια σημασία που έχει ο άφθονος και καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η ξεκούραση και οι διακοπές για την αποτελεσματικότητα σας. Ο ύπνος και η ξεκούραση σας βοηθούν να είστε πιο συγκεντρωμένοι, να τελειώνετε τις εργασίες σε λιγότερο χρόνο και να παράγετε μια δουλειά καλύτερης ποιότητας.

Εάν νιώθετε καταβεβλημένοι, τότε πάρτε μια μέρα άδεια. Κάνετε κάτι που σας αρέσει, ξεκουραστείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα όταν επιστρέψετε και να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας.
 

Βιβλιογραφία:

  1. Personality and Social Psychology Review

  2. British Psychological Society  

  3. Personal Relationships  

 
"Απολαύστε τη ζωή και νικήστε το στρες με ορθή χρήση του χρόνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου