Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

Real Food 101: Γιατί τα "Χαμηλά Λιπαρά" Δεν Είναι Πραγματικά Καλά.

Μέσα από το κίνημα που λέγεται "Real Food" (Αληθινή τροφή) ανακαλύπτουμε συνεχώς όλο και περισσότερα εκπληκτικά πράγματα, και ένα από τα σημαντικότερα πράγματα το οποίο πραγματικά ταρακουνάει αυτά που πιστεύουμε είναι το εξής: μπορείτε να αγνοήσετε σχεδόν κάθε συσκευασμένο τρόφιμο με τις λέξεις υγεία, υγιεινό, χαμηλό σε λιπαρά, λίγες θερμίδες ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, αν προσπαθείτε να τρώτε σωστά.


Γιατί; Αφού οι ετικέτες μας το δείχνουν, έτσι δεν είναι; Μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι μία τροφή με λίγες θερμίδες έχει πραγματικά λιγότερες θερμίδες από αυτή που είναι δίπλα της στο ράφι, σωστά;


Το Θέμα με τα Προϊόντα Χαμηλά σε Λιπαρά


Ορίστε ποιο είναι το βασικό μυστικό, το οποίο δεν είναι πραγματικά μυστικό - προϊόντα που διαφημίζονται με "χαμηλά λιπαρά" ή ως "υγιεινά", απλά δεν είναι πολύ καλά για εμάς, άσχετα με το τι λένε. Αλλά γιατί δεν είναι καλά για το σώμα μας;


Για την ακρίβεια, ο λόγος δεν είναι πολύ πολύπλοκος - αν τον θέλετε σε μία πρόταση, ίσως είναι γιατί "αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα χημικά". Αλλά - πολλά προϊόντα είναι γεμάτα χημικά, και από μόνα τους (ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα), κανένα απ' αυτά δεν είναι βλαβερά. Οπότε ποιο είναι το πρόβλημα;


Πως 100 Θερμίδες Γίνονται "Μηδέν Θερμίδες"


Λοιπόν, δείτε το ως εξής - εφόσον δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρετε ένα μέσο κράκερ και να αφαιρέσετε το λίπος χωρίς να καταστρέψετε τη σύνθεσή του, εφευρέθηκε μία άλλη μέθοδος (για την ακρίβεια, εκατοντάδες διαφορετικές μέθοδοι).


Και το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε ονομάζεται "μηδέν θερμίδες". Αν ένα κράκερ έχει 30 θερμίδες, και ένα άλλο μόνο 5, πως γίνεται πραγματικά αυτή η μεταμόρφωση;


Η απάντηση είναι με χημικό τρόπο. Τα ανεπιθύμητα μέρη αφαιρούνται συνθετικά, και αντικαθίστανται με ουσίες που έχουν διαφορετικές διατροφικές ιδιότητες. Αλλά - δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο αυτές οι ουσίες, οπότε χρειάζονται να γίνουν περισσότερες προσθήκες, έτσι ώστε ένα κρακεράκι χωρίς λιπαρά να μοιάζει με ένα πιο λιπαρό ξαδερφάκι του.


Η Κότα Πριν Το Αυγό


Υποθέστε ότι δουλεύετε σε μία εταιρία μπισκότων. Τώρα φανταστείτε έναν στέλεχος μάρκετινγκ να έρχεται από τα κεντρικά γραφεία και να σας λέει, "Αυτό το μπισκότο είναι υπέροχο, αλλά ας βγάλουμε και μία έκδοση χωρίς λιπαρά."


Τώρα, αντί να πει "Αυτό που κάνει τόσο νόστιμο αυτό του μπισκότο, είναι ουσιαστικά οι θερμίδες," εσείς, που είστε ο επιστήμονας των τροφίμων, δημιουργείτε ένα αντικαταστάτη του με λίγες θερμίδες, προσθέτοντας και προσαρμόζοντας πολλά συνθετικά πρόσθετα για να πετύχετε το στόχο σας.


Αυτό, είναι ο ορισμός κάθε "υγιεινής" τροφής που περιέχει περισσότερα από 5 θρεπτικά συστατικά (ή μερικές ονομασίες που με τα βίας μπορείτε να προφέρετε). Αυτός είναι ο λόγος που τα δημητριακά προωθούνται σαν κάτι καλό για την καρδιά σας - όχι επειδή τη βοηθάνε, αλλά επειδή την βλάπτουν λιγότερο από την προηγούμενη έκδοσή τους.


Άλλο Ένα Δυσάρεστο Γεγονός


Αν αρχίσετε να βλέπετε κάποιο τρόφιμο να αναφέρεται στην ετικέτα σαν "υγιεινό" ή "διαίτης" σαν κάτι πέραν από θέμα μάρκετινγκ, συνειδητοποιείτε τι συνέβη; - όλα τα πραγματικά υγιεινά τρόφιμα δεν έχουν ετικέτες. Είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια, το καλά ψημένο ψωμί, οι ελιές, και αμέτρητα άλλα πραγματικά τρόφιμα.


Απλά και μόνο επειδή κάποια πολύ γλυκά δημητριακά έχουν σφραγίδα από τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο, δεν το κάνει καλό για την καρδιά σας - μπορείτε να πάρετε άδεια για αυτή τη σφραγίδα με κάποια αμοιβή, και είναι πολύ δύσκολο να απορρίψουν τις μεγάλες τσέπες ενός ομίλου ή μίας εταιρίας. Είναι πραγματικά, πολύ βαθιές αυτές οι τσέπες.

Το μπρόκολο, το σπανάκι ή οποιοδήποτε λαχανικό, δεν έχει μία ομάδα μάρκετινγκ πίσω του. Μερικές φορές μπορεί να δείτε μία διαφήμιση για ντομάτες που καλλιεργούνται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Όχι, δεν υπάρχει κανένας εκεί έξω που να προσπαθεί να διαφημίσει τα λαχανικά, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στα λαχανικά.


Ένα Πράγμα Που Πρέπει Να Πάρετε Από Αυτό


Εάν πρόκειται να κάνετε κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα μίνι μάρκετ, δοκιμάστε κάτι που δούλεψε για εμάς - αποφύγετε οτιδήποτε με τη λέξη "διαίτης" ή "υγιεινό" στη συσκευασία - ή ακόμα καλύτερα αποφύγετε τρόφιμα που βγαίνουν σε φανταχτερά κουτιά, πλαστικά ή μεταλλικά κουτιά.


Αντ' αυτού, μείνετε στα εξωτερικά μέρη του σούπερ μάρκετ, όπου είναι συνήθως τα φρούτα και τα λαχανικά και άλλα φρέσκα πράγματα. Αν πρέπει να περιπλανηθείτε στους διαδρόμους, μείνετε σε πράγματα που πραγματικά θα σαπίσουν αφού τα ανοίξετε - κονσέρβα φασόλια ή καθαρή σάλτσα ντομάτας, για παράδειγμα.


Δοκιμάστε το μερικές φορές, και δείτε αν θα αλλάξει τις συνήθειες αγορών σας. Και την επόμενη φορά που θα πάρετε τη λεγόμενη «υγιεινή διατροφή», ρίξτε μια ματιά στο πόσα πολλά συστατικά δεν μπορείτε πραγματικά να προφέρετε. Είστε σίγουροι ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους αυτοί που κατασκευάζουν αυτά τα τρόφιμα είναι η υγείας σας;


πηγή: www.BodyRock.tv (με άδεια μετάφρασης και αναδημοσίευσης στο http://notimeforbreakfast.blogspot.com)

Μετάφραση: Θεόδωρος Αραμπατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου