Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Έχει Σημασία Αν Τρώμε Αργά το Βράδυ;

Αυτή είναι μία ερώτηση που την ακούμε πολύ συχνά - τι ώρα είναι καλά να τρώμε ή αντιστρόφως, πότε είναι η χειρότερη ώρα για να φάμε;


Υπάρχει Ένας Μύθος Σχετικά με το “Να Τρώμε Αργά το Βράδυ”;

Αν γράφαμε αυτό το άρθρο πριν μερικούς μήνες, αναμφίβολα θα αναφέραμε μερικές απαντήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και θα σας λέγαμε ότι τελικά, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν θεωρίες σχετικές με το ποια ώρα της ημέρα μπορούμε να τρώμε και ποια όχι. Με άλλα λόγια η θερμίδα είναι θερμίδα και το σώμα δεν επεξεργάζεται τις τροφές ή τις θερμίδες διαφορετικά όταν κοιμάστε απ’ ότι όταν είστε ξύπνιοι.


Αν κάνετε μία αναζήτηση στο ίντερνετ, θα βρείτε πολλά στοιχεία για αυτήν την θεωρία. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά σε αυτά τα αποσπάσματα:


Η κοινή παραδοχή είναι ότι τρώγοντας αργά το βράδυ το σώμα σας δεν θα μπορέσει να κάψει τις θερμίδες και θα βάλετε βάρος. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας επεξεργάζεται τις θερμίδες με τον ίδιο τρόπο το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πρόβλημα με το να τρώμε αργά το βράδυ είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε πρόχειρο φαγητό και όχι κάτι υγιεινό και αυτό είναι που οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

- Askmen.com


Δεν υπάρχει μαγική ώρα μετά από την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος. Για παράδειγμα, αν τρώτε το ίδιο ακριβώς γεύμα στις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ., έχει το ένα γεύμα περισσότερες θερμίδες από το άλλο; Όχι, κάθε γεύμα έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η συνολική ποσότητα φαγητών και ποτών που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, ή ενός μήνα ή περισσότερο, και πόση ενέργεια θα ξοδέψετε κατά τη διάρκεια του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

- Columbia University


Αυτό είναι ένας μύθος απώλειας βάρους που πιστεύουν πολλοί. Αλλά δεν έχει σημασία πραγματικά πότε τρώτε, μόνο πόσες θερμίδες τρώτε και πόσες καίτε σε μια μέρα. Είτε τρώτε το πρωί ή τα μεσάνυχτα, το σώμα σας μετατρέπει κάθε επιπλέον θερμίδα σε λίπος.

- About.com


Άρα Φαίνεται Σαν Ένας Μύθος. Αλλά Περιμένετε Μια Στιγμή…

Υπάρχει ένα άρθρο του BBC που κυκλοφορεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο που φαίνεται να πηγαίνει ενάντια σε αυτά που λένε αυτές οι μελέτες.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τα ποντίκια έτρωγαν σε ασυνήθιστες ώρες, έβαζαν διπλάσιο βάρος, ανεξάρτητα από το αν γυμναζόντουσαν ή αν έτρωγαν περισσότερο από άλλα.


Η έρευνα, στο περιοδικό Obessity (Παχυσαρκία), λέγεται πως είναι η πρώτη που δείχνει άμεσα ότι υπάρχει “λάθος” ώρα να τρώμε.


Τελικά, τι μας λέει αυτό; Έχουμε μία έρευνα που δείχνει μία άμεση σχέση στα ποντίκια. Έχουμε πολλές άλλες μελέτες (με πιθήκους) που δεν δείχνουν καμία σχέση. Και έχουμε πολλές περιστασιακές ενδείξεις ότι η κακή διατροφή γίνεται χειρότερη τη νύχτα. Αυτό δε θα πρέπει να μας εκπλήξει - όταν δεν καθόμαστε να φάμε ένα σωστό γεύμα, αλλά προτιμούμε να τσιμπάμε συνέχεια από το ψυγείο, δεν έχουμε έλεγχο της μερίδας, την αίσθηση ότι αφιερώνουμε περισσότερη ώρα για να φάμε, το να μιλάμε στο τραπέζι με κάποιον άλλο κλπ.


Όλοι Είναι Επιστήμονες (Κι εμείς το ίδιο!)

Αλλά υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζήτημα εδώ: διατρέχουμε τον κίνδυνο να πνιγούμε από μελέτες και στοιχεία. Δεν υπάρχει όμως τίποτα καλύτερο από μία μελέτη καλής διατροφής για να γίνουμε όλοι (κι εμείς το ίδιο) ερασιτέχνες επιστήμονες. Και πραγματικά δεν υπάρχει κάποια άλλη πτυχή της ζωής μας στην οποία παπαγαλίζουμε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών τόσο πολύ, όσο για τη διατροφή, τις δίαιτες και την άσκηση.


Δεν προσπαθώ να σας πείσω για μία προσέγγιση ενάντια στην επιστήμη, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που αποδεικνύουν και διαψεύδουν πολλές από τις διατροφικές θεωρίες εκεί έξω. Ο Michael Pollan αναφέρεται σε αυτό λέγοντας “Οι Αμερικάνοι “γνωρίζουν περισσότερα” για αυτά που τρώνε απ’ ότι οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο, ωστόσο τρώνε χειρότερα από όλους τους άλλους. Ξανά, διαβάστε όσες μελέτες θέλετε, αλλά πάντα να θυμάστε ότι τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να υπερβάλουν σε οτιδήποτε φαίνεται να είναι κάτι που επιβεβαιώνει ή αμφισβητεί ένα μύθο, συχνά σε βάρος της αλήθειας ή της πραγματικότητας.


Είναι Εύκολο Να Αποδειχθούν Και Οι Δύο Πλευρές στο Ίντερνετ.

Να σας θυμίσω ότι αν κάνετε αναζήτηση στο ίντερνετ “τρώγοντας αργά το βράδυ” θα πάρετε δύο άρθρα του BBC στην πρώτη σελίδα που ονομάζονται “Μάθετε για τον μύθο του να τρώμε αργά” και το άλλο άρθρο λέγεται “Αν τρώτε αργά το βράδυ βάζετε βάρος”. Και τα δύο αναφέρουν επιστημονικές μελέτες με τρόπο που είναι αποδεκτός στο ευρύ κοινό. Η μία είναι σωστή και η άλλη λάθος· ή μήπως και οι δύο είναι λάθος. Ή μήπως και δύο είναι σωστές;


Τελικά, νομίζουμε ότι δε χρειάζεται να βασιστείτε σε έρευνες που έγιναν σε ποντίκια και πιθήκους για να καταλήξετε αν είναι καλή ιδέα το να τρώτε ένα σάντουιτς στις 2πμ. Αν κάνετε όλα τα υπόλοιπα σωστά δηλαδή αν τρώτε σωστά και με μεγάλη ποικιλία, με μέτρο και αν γυμνάζεστε τακτικά, τότε όλες αυτές τις συζητήσεις μπορείτε να τις ξεχάσετε.


Και Τι Γίνετε με την Ισπανία;

Άλλωστε, υπάρχει μία Μεσογειακή χώρα που είναι αρκετά υγιής και ονομάζεται Ισπανία. Τρώνε πολύ αργά το βράδυ, αλλά τρώνε πολύ καλά. Αν και η παχυσαρκία διπλασιάστηκε στην Ισπανία τα τελευταία 23 χρόνια, δεν είναι λόγο της επιδημίας του να τρώμε αργά το βράδυ, γιατί αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Είναι μάλλον περισσότερο λόγο όλων αυτών των επεξεργασμένων, προμαγειρεμένων γρήγορων φαγητών και της αυξανόμενης άγνοιας για την παραδοσιακή κουζίνα.


Οπότε - αν ήδη τρώτε καλά, πιθανόν δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πολλά. Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία που προτείνουν ότι το να μειώσετε αυτό που τρώτε αργά το βράδυ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά - και σε αυτούς που τρώνε υγιεινά και σ’αυτούς που δεν τρώνε και τόσο υγιεινά.


Τι Γίνετε Με Εσάς;

Εσείς τι κάνετε; Έχετε κάποιες εμπειρίες με το να κόψετε το φαγητό αργά το βράδυ; Έκανε κάποια διαφορά; Ακολουθείτε ένα πολύ καλό διατροφικό πρόγραμμα, γυμνάζεστε τακτικά αλλά εξακολουθείτε να ορμάτε στο ψυγείο (ή να τρώτε γεύματα) πολύ αργά το βράδυ, χωρίς καμία επίπτωση;


πηγή: bodyrock.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου