Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Χάσε Κιλά για τα Καλά

Χρησιμοποίησε τα ευρήματα της επιστήμης και χάσε βάρος μεθοδικά.

Κάθε φορά που ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής, σε πιάνει να θες να φας τα πάντα; Αν ναι, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι πειθαρχημένος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση: η επιθυμία για μία συγκεκριμένη τροφή ελέγχεται άμεσα από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν τα επίπεδα σακχάρου είναι σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα είναι και η όρεξή σου. Οταν όμως λιμοκτονείς και δεν τρως τίποτα όλη τη μέρα, οι επιθυμίες ξεπροβάλλουν κι εσύ απλώς υποκύπτεις.

Τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά μετά από μόνο τέσσερις ώρες χωρίς τροφή. Ετσι αρχίζεις και ψάχνεις το ψυγείο, την καντίνα, κάτω από τον καναπέ για υδατάνθρακες που δίνουν μία γρήγορη δόση ενέργειας. Το πρόβλημα είναι όταν ανεβαίνει το σάκχαρο γρήγορα. Αυτό προκαλεί στο πάγκρεας την παραγωγή σταθερής ροής ινσουλίνης, ορμόνη που όχι μόνο ελαττώνει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά δίνει σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Με το σάκχαρο πάλι χαμηλό, σε πιάνει πείνα και ψάχνεις πάλι για υδατάνθρακες και ζάχαρη, φαύλος κύκλος δηλαδή.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγχεις το σάκχαρό σου είναι να αποφεύγεις τροφές που έχουν πρόσθετη ζάχαρη, όπως γλυκά, κέικ, κρουασάν, αναψυκτικά, κάποια δημητριακά, σοκολάτες. Αυτά μπορείς να τα κόψεις τελείως. Οι τροφές που έχουν υψηλές ποσότητες αμύλου, όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί κι άλλες τροφές που φτιάχνονται με αλεύρι, καλό είναι να τις περιορίσεις σε 40 γραμμάρια σε κάθε γεύμα (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικά ή 2-3 φέτες ψωμί) και 20 γραμμάρια στα σνακ (κοίτα τις ετικέτες).

Ακολούθησε αυτούς τους τρεις κανόνες και θα χάσεις μόνο κιλά
* Τρώγε κάθε τρεις ώρες. Αυτό σου επιτρέπει να τρως μικρότερα γεύματα χωρίς να πεινάς.
* Φάε πρωτεΐνη και λιπαρά σε κάθε γεύμα. Τσέκαρε κρέας, τυρί, ξηρούς καρπούς ή αυγά. Επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και προλαμβάνουν την απότομη αύξηση σακχάρου.
* Διάλεξε μόνο ολικής αλέσεως προϊόντα. Προσοχή όταν τα αγοράζεις: δεν είναι αρκετό να αναγράφει η ετικέτα ολικής αλέσεως. Κοίτα τις ετικέτες στο ψωμί. Ψάχνεις το πρώτο συστατικό να είναι ολικής αλέσεως αλεύρι, ενώ στα δημητριακά κοίτα πόσες φυτικές ίνες έχει ανά μερίδα - όσο περισσότερες ίνες τόσο το καλύτερο. Λόγω των φυτικών ινών, το σάκχαρο ελέγχεται.

Εκτός όμως από αυτούς τους κανόνες, χρησιμοποίησε αυτές τις στρατηγικές για να φτάσεις στο τέλος της δρόμου της απώλειας (του βάρους): το ιδανικό βάρος σου.

1. Εξασφάλισε την επιτυχία
Για πόσο χρόνο πιστεύεις ότι μπορείς να αντέξεις μια δίαιτα; Βρες το χρονικό διάστημα με το οποίο είσαι 100% σίγουρος ότι μπορείς να κρατήσεις - ακόμα κι αν είναι για λίγες ημέρες. Οταν φτάσεις στο στόχο σου, ξεκίνα από την αρχή και βάλε νέο ρεαλιστικό στόχο. Αυτή η διαδικασία θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου. Επιπλέον, θα χαρείς με το γεγονός ότι θα τρως πιο συχνά υγιεινά, το οποίο ενισχύει την επιθυμία σου να συνεχίσεις στον σωστό δρόμο.

2. Βρες μεγαλύτερο κίνητρο
Αν ο μόνος λόγος που προσέχεις τη διατροφή σου είναι για να αποκτήσεις τους καλύτερους επίπεδους κοιλιακούς, τότε μάλλον είναι δύσκολο να κρατήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λύση; Δώσε στον εαυτό σου επιπλέον κίνητρα: καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια, λιγότερους πονοκεφάλους, δυνατή καρδιά είναι μερικά πράγματα που βελτιώνονται. Είναι μεγάλο κίνητρο όταν ανακαλύπτεις ότι ένας νέος τρόπος διατροφής βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την υγεία σου.

3. Μην κολλάς σε λάθη
Εντάξει, το παράκανες. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ξέχνα το. Ενα γεύμα δεν καθορίζει τη δίαιτά σου, οπότε μην υποθέτεις ότι χάλασες το πρόγραμμά σου. Υιοθέτησε αυτόν τον κανόνα: όταν χαλάσεις τη δίαιτά σου, συνέχισέ τη με τουλάχιστον πέντε υγιεινά γεύματα ή σνακ. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα τρως σωστά κατά 80%.

4. Φάε πρωινό
Καλά, το έχεις ξανακούσει, αλλά σκέψου ότι αν κοιμάσαι 6-8 ώρες και μετά παραλείπεις το πρωινό (δεν μετράει ένας καφές), τότε ο οργανισμός λειτουργεί χωρίς καμία πηγή ενέργειας. Αυτό σε οδηγεί να θες απεγνωσμένα ζάχαρη, που είναι πολύ εύκολο να βρεις. Τα πιο βολικά φαγητά είναι συχνά αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε κι αυτό γιατί συνήθως είναι γεμάτα με ζάχαρη (σοκολάτες, αναψυκτικά) ή με άλλους απλούς υδατάνθρακες (μπισκότα, πατατάκια). Αυτό σε οδηγεί στην επόμενη στρατηγική.

5. Τοποθέτησε ελεγκτές τροφής
Καιρός να αλλάξεις διατροφική αγωγή. Αδειασε όλα τα ντουλάπια και το ψυγείο και ξαναγέμισέ τα με αμύγδαλα κι άλλους ξηρούς καρπούς, τυρί, φρούτα και λαχανικά, τόνο και σολομό σε κονσέρβα και φασόλια. Στη δουλειά έχε μαζί σου τα ίδια. Οταν αποκλείσεις από το περιβάλλον σου τροφές που δεν ταιριάζουν με τη διατροφή σου, τότε έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να ξεφύγεις - άλλο να έχεις πατατάκια και σοκολάτες στο σπίτι κι άλλο να πρέπει να πας στο περίπτερο να τα πάρεις.

6. Σκέψου σαν βιοχημικός
Είναι αλήθεια. Τα κουλουράκια είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Ακόμα κι αν είναι όλα τα υλικά φυσικά και δεν περιέχουν συντηρητικά, η ζάχαρη είναι ζάχαρη - είτε είναι σε μορφή μελιού είτε μη επεξεργασμένη. Αν θα φας ένα κουλουράκι, αποδέξου ότι παρεκκλίνεις από το πλάνο σου και μετά επίστρεψε στη δίαιτά σου. Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι είναι υγιεινό. Απλώς ενθαρρύνεις μία κακή συνήθεια.

7. Αναγνώρισε την πείνα
Θες να φας μία σοκολάτα ενώ έφαγες πριν από μία ώρα; Φαντάσου ότι τρως μία τεράστια μπριζόλα αντί για το γλυκό. Αν πραγματικά πεινάς, η μπριζόλα θα σου φανεί καλή ιδέα και τότε θα πρέπει να φας. Αν όμως σου φαίνεται υπερβολικό, τότε ο εγκέφαλός σου παίζει μαζί σου. Τι να κάνεις; Άλλαξε το περιβάλλον σου, κάνε 15 πουσάπς ή βρες μία άλλη δραστηριότητα, που να μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου.

8. Δοκίμασε τη μέθοδο της Λογικής
Πριν φας μία μπουκιά, σκέψου αν σε μεταφέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου ή ένα βήμα πιο μακριά από αυτόν. Δεν θα σε σταματήσει στο να πάρεις τη λανθασμένη απόφαση κάθε φορά, αλλά ενθαρρύνει τη συνήθεια να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα γι' αυτό που τρως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το αποτέλεσμα: το 80%-90% των αποφάσεών σου θα είναι καλύτερες και πιο υγιεινές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου