Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Η Επιστήμη Των Δημητριακών και των Σέικς(Ροφημάτων)

Πολλοί Αμερικάνοι πιστεύουν ότι ένα μπολ δημητριακά με γάλα μία κομμένη μπανάνα και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι είναι το ιδανικό πρωινό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το πρωινό περιέχει 325 με 500 θερμίδες, με μόνο 10 γραμμάρια πρωτεΐνης:

28γρ δημητριακά ολικής αλέσεως = 75 θερμίδες
28 γρ δημητριακά ολικής αλέσεως με σταφίδες = 190 θερμίδες
Άπαχο γάλα = 90 θερμίδες
Γάλα με χαμηλά λιπαρά = 120 θερμίδες
Πλήρες γάλα = 150 θερμίδες
1 μπανάνα μεσαίου μεγέθους = 100 θερμίδες
250ml χυμός πορτοκάλι = 160 θερμίδες

Η χαμηλή πρωτεΐνη μπορεί να σας αφήσει πεινασμένους κατά τη διάρκεια του δεκατιανού. Και αυτό που είναι χειρότερο είναι ότι οι θερμίδες που αναφέρονται επάνω είναι για 28 γρ δημητριακών και οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από τη διπλή μερίδα. Υπάρχουν κάτι μικρά σακουλάκια που περιέχουν μία μερίδα με 28 γραμμάρια. Αυτά όμως σε σύγκρισή με τις χούφτες δημητριακών που ρίχνουμε εμείς στο μπολ μας είναι πολύ μικρότερα. Η αρχή της υψηλής πρωτεΐνης και η ανάγκη να ελέγξετε τις θερμίδες σας σε ένα από τα δύο γεύματα της ημέρας με κάποιο πρόγραμμα κάνει ένα Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα την καλύτερη επιλογή σας. Όχι μόνο θα πάρετε τριπλή ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά επίσης 5 γραμμάρια χορταστικών φυτικών ινών με τα περισσότερα φρούτα, ενώ οι θερμίδες σας δε θα ξεπερνάνε τις 300 για κάθε σέικ. Η επιστήμη έχει δείξει ότι αυτή η συνήθεια θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο.

Τα δημητριακά με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική περιέχουν μεταξύ 1 και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ένα γεμάτο ποτήρι γάλα θα πρόσθετε άλλα 10 γραμμάρια, αλλά συνήθως βάζουμε λιγότερο γάλα για να είναι πιο τραγανά τα δημητριακά. Οπότε με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνατε μόνο το ένα έκτο της πρωτεΐνης που θα σας έδινε το Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα.

Μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τα αγαπημένα σας δημητριακά ως μέρος ενός πρωινού υψηλού σε πρωτεΐνη; Προσθέτοντας 10 γραμμάρια πρωτεΐνης από μία σκόνη πρωτεΐνης (μία που να έχει 5 γρ πρωτεΐνης ανά κουταλιά), μπορείτε να φτιάξετε δημητριακά υψηλά σε πρωτεΐνη χωρίς να επηρεάζετε τη γεύση τόσο πολύ, κυρίως αν προσθέσετε φρούτα στα δημητριακά. Ανάμεσα στα διάφορα δημητριακά, πιστεύω ότι η βρώμη έχει την καλύτερη φήμη ότι είναι υγιεινό δημητριακό. Ωστόσο θα ενίσχυα τη βρώμη με πρωτεΐνη για να την κάνω καλύτερη περιστασιακή επιλογή πρωινού.

Το να τρώτε βρώμη είναι μία καλή επιλογή όταν σκέφτεστε τις εναλλακτικές. Σε ένα εστιατόριο, όταν παραγγέλνετε την ομελέτα με τα τρία αυγά και το τυρί, συνήθως σας δίνουν ομελέτα με 5 αυγά. Δε σας λένε για τα επιπλέον αυγά γιατί θέλουν έναν ευχαριστημένο πελάτη που τρώει μεγάλες μερίδες, και τα επιπλέον αυγά κοστίζουν λιγότερο απ’ ό,τι κοστίζει να χάσεις έναν πελάτη. Κάποιος άλλος μπορεί να παραγγείλει τυρόπιτες ή βάφλες, που περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες με λίγη πρωτεΐνη. Μπορείτε να γλιτώσετε μέχρι και 500 θερμίδες παραγγέλλοντας σκέτη βρώμη αντί για μία βαριά ομελέτα ή μερικές βάφλες. Ρίξτε λίγη καφέ ζάχαρη από πάνω, μία μπανάνα ή άλλα φρούτα και προσθέστε λίγο άπαχο γάλα. Θα έχετε αυτό το υπέροχο αίσθημα ότι κάνετε κάτι υγιεινό, αφού υπάρχει ένας εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας ότι η βρώμη μειώνει τη χοληστερίνη.

Επίσης έχει σημασία τι είδους βρώμη επιλέγετε. Αυτή που θέλετε φτιάχνετε από σκέτα αλεσμένα σιτηρά, τα οποία είναι 100% ολικής αλέσεως και είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών, η οποίες είναι που μειώνουν τη χοληστερόλη και σας βοηθάνε να νιώθετε χορτάτοι. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε στιγμιαία βρώμη, η οποία συνήθως είναι γεμάτη με ζάχαρη και τεχνικές γλυκαντικές ύλες και σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθετο λίπος. Τα μικρά πακετάκια που προορίζονται ως μία μερίδα είναι τόσο μικρά που πολλοί άνθρωποι τρώνε δύο. Από την άλλη, αν μπορείτε να επιβιώσετε από την πείνα και φάτε μόνο μία μερίδα, μπορεί να χάσετε κιλά χρησιμοποιώντας το αυτό σαν υποκατάστατο γεύματος. Δε θα το σύστηνα να το κάνετε αυτό, επειδή αφήνει τους περισσότερους ανθρώπους πεινασμένους κατά το δεκατιανό. Θέλω να χάσετε βάρος χωρίς τη συνηθισμένη πείνα που συνοδεύει άλλες δίαιτες.

Στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε ένα μπολ βρώμης ενισχυμένης με πρωτεΐνη σαν μία εναλλακτική κάποιες φορές αντί του σέικ σας το πρωί. Ωστόσο, έχει 300 θερμίδες και 48 γραμμάρια υδατάνθρακες, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει μέτρο. Δεδομένων των χαμηλών πρωτεϊνών στη βρώμη, προτείνω να πίνετε επίσης ένα ποτήρι γάλα 400ml μαζί με τη βρώμη σας.

Από το βιβλίο “Η δίαιτα του Λος Άντζελες” του Dr. David Heber, διευθυντή στο τμήμα ανθρώπινης διατροφής του UCLA.

-------------------------------------------------------
Για ένα υγιεινό πρωινό υψηλό σε πρωτεΐνες κάντε αυτό που κάνω κι εγώ:
www.MyBreakfast.gr
Άλλωστε μου παίρνει μόνο 1 λεπτό.
-------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου