Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Τρώτε έξυπνα: Ένα βήμα προς την υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή ξεκινά με την εκμάθηση του πώς να "τρώτε έξυπνα". Δεν είναι μόνο τί τρώτε, αλλά πώς τρώτε. Δίνοντας προσοχή σε ό, τι τρώτε και επιλέγοντας τροφές που είναι θρεπτικές αλλά και ευχάριστες βοηθά στη υποστήριξη μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

  • Αφιερώστε χρόνο για να μασάτε το φαγητό σας: Μάσήστε αργά το φαγητό σας, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Έχουμε την τάση να τρώμε βιαστικά τα γεύματα μας, ξεχνώντας να δοκιμάσουμε πραγματικά τις γεύσεις και νιώσουμε την υφή του τι είναι στο στόμα μας. Ξαναθυμηθείτε τη χαρά του φαγητού.

  • Αποφύγετε το στρες ενώ τρώτε: Όταν είμαστε αγχωμένοι, η πέψη μας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, προκαλώντας προβλήματα όπως κολίτιδα και καούρες. Αποφεύγετε να τρώτε ενώ εργάζεστε, οδήγησείτε, μαλώνετε, ή παρακολουθείτε τηλεόραση (ιδιαίτερα λυπηρά προγράμματα ή ειδήσεις). Δοκιμάστε να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, ή ανάψτε κεριά και παίξτε απαλή μουσική για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. 

  • Ακούστε το σώμα σας: Ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Μπορεί στην πραγματικότητα να είναι διψασμένος, έτσι δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πρώτα. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, σταματήστε να τρώτε πριν νιώσετε χορτάτοι. Χρειάζονται μερικά λεπτά για να πει το μυαλό σας στο σώμα σας ότι έχετε φάει αρκετά, έτσι να τρώνε αργά. Αν τρώτε μόνο αρκετά για να ικανοποιήσετε την πείνα σας θα σας βοηθήσει να παραμένετε σε εγρήγορση, χαλαρωμένοι και νιώθοντας στα καλύτερά σας, αντί να παραγεμίζετε την κοιλιά σας οδηγόντας τον εαυτό σας σε "κώμα τροφίμων"! 

  • Φάτε νωρίς, τρώτε συχνά: Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό μπορεί ξυπνήσει μεταβολισμό σας, και τρώγονας το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας θερμιδικής σας κατανομής νωρίς το πρωί δίνει χρόνο στο σώμα σας να εργαστεί για να διώξει τις θερμίδες. Επίσης, τρώγοντας μικρά, υγιεινά γεύματα όλη την ημέρα, αντί για τα τρία μεγάλα βασικά γεύματα, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε λειτουργία και θα αποκρούσει τις επιθέσεις στα σνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου