Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Οι Διαφημίσεις στην Τηλεόραση Αυξάνουν Την Όρεξή Σας;

Οι διαφημίσεις φαγητών και τροφίμων στην τηλεόραση μας σπρώχνουν να τρώμε περισσότερο από την προτεινόμενη ημερήσια λήψη αλατιού, λίπους και θερμίδων.


Το να βλέπετε τηλεόραση μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Και δεν είναι απλά γιατί καθόμαστε για πολύ ώρα - αν και σίγουρα αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πόσο κακή θα μπορούσε να ήταν μία διατροφή αν ήταν βασισμένη αποκλειστικά σε τροφές που διαφημίζονται στην τηλεόραση (και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε μ' αυτό τον τρόπο).


Πόσο κακή, θα ρωτήσετε; Λοιπόν, αν ήταν να τρώτε 2000 θερμίδες - μία μέτρια λήψη για τους περισσότερους - από τρόφιμα επιλεγμένα μόνο από αυτά που διαφημίζονται στην τηλεόραση, θα χρειαζόταν να χωνέψετε 25 φορές περισσότερη ζάχαρη και 20 φορές περισσότερο λίπος από τις προτεινόμενες καθημερινές ποσότητες.


Για την ακρίβεια, αυτές οι τροφές είναι τόσο γεμάτες με λίπος και ζάχαρη που, κατά μέσο όρο, τρώγοντας ΕΝΑ από τα διαφημιζόμενα τρόφιμα θα σας έδινε περισσότερο από τρεις φορές την προτεινόμενη λήψη ζάχαρης και περίπου 2 ½ φορές περισσότερο λίπος από την προτεινόμενη ημερήσια λήψη. Δεν αποτελεί έκπληξη επίσης, ότι θα τρώγατε λιγότερο από το μισό σε φρούτα ή λαχανικά (πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε διαφήμιση τροφίμων που σας παρότρυνε να φάτε λαχανικά;)


Και η έρευνα δεν έγινε μόνο σε διαφημίσεις που έπαιζαν στο παιδικό πρόγραμμα - οι ερευνητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα της τηλεόρασης 84 ώρες το απόγευμα και βράδυ και 12 ώρες το Σάββατο το πρωί, μετά έκαναν μία διατροφική ανάλυση όλων των τροφίμων που διαφημίστηκαν. Μαζί με την υπερβολική ζάχαρη και το λίπος, έρχεται η υπερβολή σε αλάτι και χοληστερόλη καθώς και έλλειψη θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου, νατρίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και φυτικών ινών.


Ίσως ακούγεται τραβηγμένο - ότι κάποιοι θα έτρωγαν έτσι κάθε μέρα. Ωστόσο αν σκεφτείτε ότι ξοδεύουμε περισσότερα για fast food απ' ότι για ανώτερη εκπαίδευση, ή ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ επισκέπτεται ένα εστιατόριο fast food κάθε μέρα, τότε θα δείτε ότι δεν είναι τραβηγμένο.


Κάθε ώρα τηλεόρασης που βλέπουμε, παρακολουθούμε έξι διαφημίσεις για τρόφιμα - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε κάθε τι που βλέπουμε. Την επόμενη φορά που θα παίξουν οι διαφημίσεις για τρόφιμα δοκιμάστε αυτό: αντί να πάτε στο ψυγείο, φάτε μια μαστίχα, βουρτσίστε τα δόντια σας ή κάντε καθίσματα ή push ups.


της Susan Bowerman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου