Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Γιατί χορταίνω όταν αδειάζει το πιάτο μου;



Από τις αρχές του μήνα (Απρίλη) έχω ξεκινήσει μία νέα συνήθεια της προσεκτικής διατροφής. Μέρος αυτής της συνήθειας είναι να τρώω το μεσημεριανό μου και το βραδινό μου γεύμα στο τραπέζι χωρίς τηλεόραση, βιβλία, ραδιόφωνα, iPhone, λαπτοπ κλπ, δίνοντας προσοχή στο φαγητό που τρώω και στο πώς νιώθω τρώγοντάς το.

Μέχρι τώρα πηγαίνει σχετικά καλά. Τις περισσότερες μέρες το έκανα, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπου είτε βρισκόμουν εκτός σπιτιού πχ το Πάσχα, είτε απλά δεν ήθελα, αλλά σε γενικές γραμμές το κάνω. 

Μια απ’ αυτές τις ημέρες λοιπόν, ενώ έτρωγα το μεσημεριανό μου, και ενώ έπρεπε να προσέχω το τι τρώω, εγώ σκεφτόμουν. Και μου ήρθε η σκέψη στο μυαλό για το γεγονός ότι σταματάμε να τρώμε όταν αδειάσει το πιάτο. 

Αν το σκεφτείτε λίγο αυτό, είναι χαζό. Δηλαδή είναι σαν να υποθέτουμε ότι, κάθε φορά που τρώμε, τυχαίνει να χορταίνουμε μόλις αδειάσει το πιάτο. Δεν είναι λίγο τρελή αυτή η “σύμπτωση”; Φυσικά και δεν είναι σύμπτωση. Απλά έχουμε μάθει μεγαλώνοντας να “αδειάζουμε το πιάτο μας” ή “να τρώμε όλο το φαγητό μας” ή άλλα τέτοια. Όταν ήμασταν μικροί και μας το έλεγαν οι γονείς μας ή γιαγιάδες/παππούδες μας φυσικά και ήθελαν το καλό μας· ήμασταν πάνω στην ανάπτυξη οπότε έπρεπε να τρώμε “όλο” το φαγητό μας για να “μεγαλώσουμε”. [Φυσικά κι αυτό είναι ένας μύθος.] Κάνοντάς το αυτό, όλα αυτά τα χρόνια, αποκτήσαμε τη συνήθεια του να σταματάμε το φαγητό μόλις αδειάσει το πιάτο μας. 

Τον τελευταίο μήνα, τρώγοντας προσεκτικά, ένα από τα πράγματα που προσέχω είναι κατά πόσο πεινάω όταν κάθομαι να φάω και κατά πόσο συνεχίζω να πεινάω την ώρα που τρώω. Μόλις νιώσω ότι αρχίζω να χορταίνω, σταματάω. Όσο κι αν έχω φάει (συνήθως είναι αρκετά πριν αδειάσει το πιάτο). Το υπόλοιπο το τρώω το απόγευμα ή το βράδυ. Κάτι που άκουσα τελευταία και το εφαρμόζω είναι να σταματάω το φαγητό όταν νιώθω 80% χορτάτος (είναι κάτι που εφαρμόζουν οι κάτοικοι της Οκινάουα, που φημίζονται ότι ζουν πολλά χρόνια και είναι υγιείς).

Δείτε λοιπόν αν συμβαίνει και σε εσάς να “χορταίνετε μόλις αδειάζει το πιάτο” ή αν τρώτε λιγότερο ή περισσότερο. Απλά να θυμάστε ότι χρειάζονται 20 λεπτά για να σταλεί το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει. Αν λοιπόν, τελειώνοντας το φαγητό σας νιώθετε ότι δεν έχετε χορτάσει πλήρως, τότε περιμένετε λίγα λεπτά και θα δείτε ότι θα νιώσετε πιο χορτάτοι. Σκεφτείτε τις φορές που φάγατε πολύ και μετά από λίγη ώρα νιώθατε ότι έχετε “παραφάει”. Είναι επειδή άργησε να πάει το “σήμα” στον εγκέφαλο.

Επίσης, προσπαθήστε να μασάτε καλά το φαγητό σας. Στο επόμενο γεύμα σας (εκτός κι αν είναι σούπα), δοκιμάστε να μασάτε κάθε μπουκιά 20-30 φορές. Είναι γνωστό ότι η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από το στόμα. Βοηθήστε λοιπόν το σώμα σας· ακούστε το· γίνετε σύμμαχοί του.

Στην υγειά σας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου