Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ακούγοντας τα σημάδια πείνας του σώματός μας


Μιλούσα με μία πελάτισα πρόσφατα και της ζήτησα να μου περιγράψει την όρεξή της. Το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μου είπε "Δεν μπορώ να πω ότι πεινάνε ποτέ." Έτρωγε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας (ίσως αρκετά συχνά) και σε ένα σχετικά προκαθορισμένο πρόγραμμα. Και όταν τη ρώτησα πώς ήξερε ότι είχε φάει αρκετά - ότι είχε έρθει η ώρα να σταματήσει - δεν ήξερε τι να μου πει. "Δεν έχω ιδέα", είπε. "Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ."

Όταν κάνω τέτοιες ερωτήσεις, αυτό που ελπίζω να ακούσω από κάποιον είναι ότι τρώει όταν πεινάσει και σταματάει να τρώει όταν χορτάσει - όχι όταν "σκάσει" - και όταν έχει φύγει η πείνα του. Αλλά όταν μου λένε οι πελάτες μου ότι δεν πεινάνε - ή ότι το σημάδι για να σταματήσουν να τρώνε είναι ότι "δεν έμεινε άλλο φαγητό" - μου δείχνει ότι όταν τους μιλάει το σώμα τους, απλά δεν το ακούνε.

Το σώμα σας σας στέλνει ξεκάθαρα και αλάνθαστα σημάδια όταν χρειάζεται την προσοχή σας. Ξέρετε τι σημαίνει όταν το στόμα σας είναι στεγνό, τα βλέφαρά σας βαριά και η κύστη σας γεμάτη. Και αν και μπορεί να αγνοήσετε αυτά τα σημάδια - αργά ή γρήγορα θα πάτε να πιείτε κάτι, να κοιμηθείτε ή να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Αν σκεφτείτε την πείνα και την πληρότητα με τον ίδιο τρόπο - ως ξεκάθαρα σημάδια από το σώμα σας ότι είναι ώρα να φάτε ή να σταματήσετε - μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού που τρώτε. Η αλήθεια όμως είναι ότι δε νιώθουν όλοι την πείνα με τον ίδιο τρόπο - οι περισσότεροι νιώθουν ένα μικρό γουργούρισμα στο στομάχι, αλλά κάποιοι νιώθουν ζαλάδες ή θολώνει λίγο η σκέψη τους όταν το σάκχαρο του αίματός τους πέφτει μεταξύ των γευμάτων. Αλλά ακόμα κι αυτά είναι πολύ ξεκάθαρα σημάδια που έρχονται από μέσα σας - το σώμα σας σας λέει ότι του τελειώνουν τα καύσιμα. Και όταν το στομάχι σας αρχίζει να γεμίζει, νευρικά ερεθίσματα στέλνονται τον εγκέφαλο, λέγοντάς σας ότι είστε πλήρεις - και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε.

Όταν διψάμε, συνήθως πίνουμε - όχι παραπάνω - αλλά τόσο μέχρι το σώμα μας να μας πει ότι δεν διψάμε πλέον. Αλλά όταν τρώτε, σταματάτε να τρώτε όταν δεν πεινάτε πλέον; Η σταματάτε επειδή είναι άδειο το πιάτο σας ή γιατί έχετε φάει όλο το φαγητό από την κατσαρόλα;

Το να μάθετε να αναγνωρίζετε το σημάδια του σώματός σας για την πείνα και την πληρότητα - και να ανταπορκίνεστε κατάλληλα - είναι δεξιότητες που αξίζει να εξασκήσετε. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για μερικές ημέρες. Κάθε φορά που τρώτε, βαθμολογήστε την πείνα σας σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 (1 σημαίνει ότι είστε αδύναμοι και πεινάτε πάρα πολύ και 10 σημαίνει ότι έχετε σκάσει τόσο που νιώθετε χάλια) πριν ξεκινήσετε να τρώτε και μετά το φαγητό. Ιδανικά, είναι καλό να αρχίσετε να τρώτε όταν η πείνα σας είναι περίπου στο 3 ή 4 - το στομάχι σας γουργουρίζει λιγάκι και νιώθετε έτοιμοι να φάτε - και είναι καλό να σταματατήσετε όταν είστε περίπου στο 5 ή 6, το οποίο σημαίνει ότι είστε ικανοποιημένοι και ευχάριστα χορτάτοι.

Είναι εκπληκτικό πώς αυτή η μικρή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά επαφή με το σώμα σας. Όταν το σώμα σας αρχίσει να σας λέει ότι χρειάζεται καύσιμα, δε θα αγνοείτε τα σημάδια. Αν συνιθίζετε να αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει πολύ (να φτάσει στο 1 ή 2 στην κλίμακα της πείνας), τότε είναι πιθανό να παραφάτε (φτάνοντας στο 9 ή 10). Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να τρώει αρκετά ώστε να νιώθετε άνετα, ικανοποιημένοι και να μην πεινάτε πλέον - όχι μέχρι να σκάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου