Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Πως μπορώ να τρώω περισσότερο και να χάνω βάρος;

Μιλούσα σε μία φίλη κάποτε που παραπονιώταν ότι μείωνε συνέχεια τις θερμίδες της σε σημείο που ένιωθε πως με τα βίας έτρωγε κάτι, ωστόσο συνέχιζε να βάζει κιλά.


Της είπα ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει είναι να αρχίσει να τρώει περισσότερο. Δεν της φάνηκε λογικό αυτό οπότε απέριψε τη συμβουλή μου.

Αργότερα ξεκίνησε ένα πολύ γνωστό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μαντέψτε τι της είπαν. Ότι θα έπρεπε να τρώει περισσότερο. Ακολούθησε τη συμβουλή τους και προς έκπληξή της έχασε κιλά.

"Δεν μου ακούγεται λογικό." μου είπε. "Πως γίνεται να τρώω περισσότερο και να χάνω βάρος;" Για να το κανοήσετε αυτό θα πρέπει να καταλάβετε αρχικά γιατί βάζουμε βάρος.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται αυτό ότι θα πρέπει να μειώσουν τις θερμίδες τους. Για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει αυτό, αλλά για όλους αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Το πραγματικό μυστικό για να διατρήσουμε ένα υγιές βάρος βρίσκεται στον μεταβολισμό σας. (Για να μάθετε ποιος είναι ο Ρυθμός του Μεταβολισμού σας, ζητήστε μία δωρεάν αξιολόγηση ευεξίας εδώ) Ο μεταβολισμός σας είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας καίει ενέργεια. Όσο περισσότερη ενέργεια καίτε, τόσο περισσότερο λίπος θα καίτε. Οτιδήποτε προκαλεί τον μεταβολισμό σας να μειώνεται μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους σας.

Τελικά, όση ενέργεια δε χρησιμοποιείται πρέπει να αποθηκευτεί. Το σώμα σας θα παράγει κύτταρα λίπους ώστε να αποθηκεύσει την αχρησιμοποιήτη ενέργεια. Ο μόνος τρόπος για να κάψετε αυτό το λίπος είναι να κάψετε την ενέργεια.

Χρειάζεται να μειώσετε τις θερμίδες σας αν εξαρχής καταναλώνατε πολλές. Αν της μειώσετε όμως αρκετά, μπορεί να προκαλέσει τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί αργά. Αν ο μεταβολισμός σας λειτουργεί αρκετά αργά, θα έχετε αχρησιμοποιήτη ενέργεια και θα βάζετε βάρος.

Ας πούμε ότι χρειάζεστε 2500 θερμίδες ενέργειας την ημέρα. Μπορείτε να χάσετε βάρος μειώνοντας τις θερμίδες σας σε 2000 την ημέρα.

Αν της μειώσετε πολύ περισσότερο, μειώνετε την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας. Ας πούμε ότι τις μειώνετε στις 1600 θερμίδες. Ο μεταβολισμός σας θα πρέπει να μειωθεί και αυτός για να αναπληρώσει. Αλλά εφόσον το σώμα σας δεν γνωρίζει πότε θα το ταΐσετε ξανά, θα μειώσει τον μεταβολισμό σας αρκετά για να εξοικονομήσει ενέργεια. Θα τον μειώσει κάτω από το επίπεδο που καταναλώνετε. Ας πούμε ότι μειώνεται στις 1200 θερμίδες. Αυτό αφήνει 400 θερμίδες τηνημέρα που θα πρέπει να αποθηκευτούν. Το σώμα θα παράγει κύτταρα λίπους για να αποθηκεύσει την αχρησιμοποιήτη ενέργεια.

Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετές θερμίδες για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά, αλλά να καίτε λίγο περισσότερο απ' ό,τι καταναλώνετε. Οι διατροφικές ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές.  


(Για να μάθετε ποιος είναι ο Ρυθμός του Μεταβολισμού σας, ζητήστε μία δωρεάν αξιολόγηση ευεξίας εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου