Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Το Κάπνισμα Αυξάνει το “Σωσίβιο”

Η αγαπημένη σας συνήθεια κρύβει έναν ακόμα κίνδυνο για την υγεία και την εμφάνισή σας. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους, αλλά και στη μείωση της καθαρής μυϊκής μάζας.

Ερευνητές μελέτησαν 21.800 άντρες και γυναίκες, για να διαπιστώσουν τη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και το σωματικό λίπος. Μετά από εξέταση διάφορων παραγόντων που θα μπορούσα να συμβάλουν στην κατανομή του λίπους, ανακάλυψαν πως οι εθελοντές που δεν είχαν ποτέ χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών από εκείνους που κάπνιζαν. Επιπλέον, σε όσους κάπνιζαν και όσους είχαν καταφέρει να το κόψουν, διαπιστώθηκε πως η αναλογία αυξανόταν, όσο αυξανόταν και ο αριθμός των τσιγάρων. Τέλος, συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν στο παρελθόν και σε αυτούς που δεν υπήρξαν καπνιστές, οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και μικρότερη περιφέρεια γοφών.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, αν και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των καπνιστών είναι χαμηλότερος από των μη καπνιστών, οι πρώτοι έχουν περισσότερο συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Και αυτό γιατί το λίπος στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου