Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Φρούτα και Λαχανικά: Εργοστάσια παραγωγής βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και είναι γεμάτα με βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες. Είναι μια μεγάλη πηγή θρεπτικών ουσιών και ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι μέρος κάθε γεύματος, και να είναι η πρώτη επιλογή σας για ένα σνακ. Να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως. Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά σ’ αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην προστασία από την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Χόρτα: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεδομένου ότι είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, C, E και K. Τα χόρτα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αίματος και του αναπνευστικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή αποτελούν το πιο ελλειπές τρόφιμο στη διατροφή των Αμερικανών. Να είστε τολμηροί στην επιλογή σας από χόρτα: λάχανο, μπρόκολο, λάχανο Κίνας είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές.

Γλυκά Λαχανικά: Τα φυσικά γλυκά λαχανικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε υγιεινή γλυκύτητα στα γεύματα σας και να μειώσετε τη λαχτάρα σας για άλλα γλυκά. Μερικά παραδείγματα γλυκών λαχανικών είναι το γλυκό καλαμπόκι, τα καρότα, τα παντζάρια, οι γλυκοπατάτες και τα κρεμμύδια.

Φρούτα: Το να τρώτε μια ευρεία ποικιλία φρούτων είναι άλλο ένα πολύ υγιεινό μέρος κάθε διατροφής. Μας παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες, όπως τα φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε νωπά ή κατεψυγμένα, και επικεντρωθείτε στην ποικιλία. Τα μούρα αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, τα μήλα παρέχουν φυτικές ίνες, τα πορτοκάλια και τα μάνγκο προσφέρουν βιταμίνη C, και ούτω καθεξής.

Αναζητήστε τα Φωτεινά: Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο φωτεινά, με πιο σκούρα χρώματα περιέχουν υψηλότερες ποστότητες βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Αποφύγετε: Οι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν έως και 10 κουταλάκια ζάχαρη ανά φλιτζάνι· Αποφύγετέ τα ή αραιώστε τα με νερό. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν συχνά ζαχαρούχο σιρόπι και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες. Αποφύγετε τηγανητά λαχανικά ή αυτά που είναι πνιγμένα σε σάλτσες και σως - μπορεί να πάρετε τις βιταμίνες, αλλά θα πάρετε και πολλά ανθυγιεινά λιπαρά καθώς και επιπλέον θερμίδες.


----------------------------
Αν δεν έχετε χρόνο να τρώτε όλα αυτά τα λαχανικά μπορείτε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και φυτικές ίνες με τη Formula 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου