Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Πώς Να Χτίσετε τους Μύες της ΑλλαγήςΌταν προσπαθείτε να κάνετε μία αλλαγή στη ζωή σας, να δημιουργήσετε μία συνήθεια, να πάρετε μία απόφαση … συνήθως είστε καλοί σ’ αυτό ή μήπως η αλλαγή αυτή κρατάει το πολύ 2-3 εβδομάδες;

Κάποιοι είναι καλύτεροι σ’ αυτό από άλλους επειδή έχουν μάθει μερικές απλές στρατηγικές για την αλλαγή, αλλά και επειδή έχουν χτίσει τους δικούς τους μύες της αλλαγής.

Τι είναι οι μύες της αλλαγής; Είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε αλλαγές στη ζωή μας και όπως οι σωματικοί μας μύες, είναι αδύναμοι αν δεν τους γυμνάζουμε.

Ξεκίνησα να γυμνάζω τους δικούς μου μύες της αλλαγής το 2005, όταν ήταν αδύναμοι και δεν μπορούσα να κάνω κάποιες μόνιμες αλλαγές. Ένιωθα αβοήθητος και δεν ήξερα τι να κάνω. Ένιωθα ότι δε θα μπορούσα ποτέ να κάνω τις αλλαγές που ήθελα.

Αλλά έμαθα στα χρόνια που ακολούθησαν ότι οι μύες της αλλαγής είναι όπως και άλλοι μύες: μπορεί να είναι αδύναμοι αρχικά, αλλά γίνονται όλο και πιο δυνατοί με τακτική άσκηση.

Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να σηκώσετε μία μπάρα με 150 κιλά βάρη. Ακόμα και το να τη σηκώσετε 20 πόντους από το έδαφος θα φάνταζε αδύνατο για κάποιον που δεν έχει εξασκήσει τους μύες του να σηκώνουν βάρη. Όσο και να ζοριζόσασταν πάλι δε θα καταφέρνατε ούτε να κουνήσετε τη μπάρα. Αλλά … αν ξεκινούσατε μόνο με τη μπάρα (χωρίς κιλά επάνω της) και αρχίζατε να τη σηκώνετε, είναι πολύ πιο πιθανόν ότι θα τα καταφέρνατε. Αν συνεχίζατε να προσθέτετε λίγο λίγο βάρος, σύντομα θα μπορούσατε να σηκώσετε τη μπάρα με τα 150 κιλά, κάτι που κάποτε έμοιαζε ακατόρθωτο.

Οι μύες της αλλαγής λειτουργούν με τους ίδιους τρόπους. Καθώς μάθαινα για την ανάπτυξη των σωματικών μυών, συνειδητοποιήσα πόσοι παραλληλισμοί υπάρχουν με την ανάπτυξη των μυών της αλλαγής.

Αρχές της Ανάπτυξης

Οι αρχές για την ανάπτυξη των μυών της αλλαγής είναι παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν για την ανάπτυξη κανονικών μυών:
 1. Ξεκινήστε με λίγα. Αν προσπαθείτε να σηκώσετε πολύ βάρος στην αρχή, θα έχετε λάθος στάση του σώματος και θα τραυματιστείτε. Αλλά αν ξεκινήσετε μόνο με τη μπάρα (ή με λίγα κιλά), μπορείτε να μάθετε πώς να τη σηκώνετε και είναι πολύ πιο πιθανόν ότι θα τα καταφέρετε. Οι μύες της αλλαγής είναι το ίδιο: ξεκινήσετε με μία μόνο αλλαγή, απλά για 5 λεπτά την ημέρα. Θα θέλετε να κάνετε περισσότερα, αλλά αν κάνετε περισσότερα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα αποτύχετε μακροπρόθεσμα.
 2. Ασκηθείτε τακτικά. Κάποιοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο για μία εβδομάδα, μετά σταματάνε, και ξεκινούν ξανά μετά από λίγους μήνες. Αυτό είναι σπατάλη του χρόνου σας και δεν πρόκειται να δείτε πρόοδο. Θα πρέπει να το κάνετε τακτικά για να δείτε πρόοδο. Το ίδιο ισχύει και με τους μύες της αλλαγής: κάντε το καθημερινά, μόνο για 5 λεπτά την ημέρα. Θα γίνετε όλο και πιο δυνατοί αν γυμνάζεστε καθημερινά. Μην ξεκινήσετε με πολλά, αποτύχετε μετά από 1-2 εβδομάδες και ξεκινήσετε ξανά αργότερα. Το κλειδί είναι η τακτική επανάληψη.
 3. Αυξήστε το φορτίο σταδιακά. Αν δεν αυξήσετε τα βάρη, δε δυναμώνετε. Αλλά αν τα αυξήσετε υπερβολικά, θα τραυματιστείτε. Με τους μύες της αλλαγής, αυξήσετε την καθημερινή σας άσκηση κατά 5 λεπτά κάθε εβδομάδα - οπότε έχουμε 5 λεπτά την ημέρα για την πρώτη εβδομάδα, μετά 10 λεπτά την ημέρα τη δεύτερη εβδομάδα κοκ. Θα εκπλαγείτε από το πόσο δυνατοί γίνονται οι δικοί σας μύες της αλλαγής με την προοδευτική αύξηση του φορτίου.
 4. Ξεκουραστείτε & μειώστε άλλες δουλειές. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της ξεκούρασης όσον αφορά τη γυμναστική. Γυμναζόμαστε, μετά ξεκουραζόμαστε και αναπτυσσόμαστε. Αν δεν ξεκουραστούμε, βλάπτουμε την πρόοδό μας. Η ανάπτυξη των μυών της αλλαγής γίνεται με τον ίδιο τρόπο - χρειάζεται να γυμνάζεστε (μόνο 5 λεπτά την ημέρα αρχικά), και μετά να ξεκουράζεστε. Εννοώ να μην προσπαθείτε να κάνετε αλλαγές όλη μέρα αρχικά. Μην προσπαθείτε να κάνετε την πρώτη σας αλλαγή ενώ ταξιδεύετε ή δουλεύετε σε μεγάλες εργασίες και ταυτόχρονα να κάνετε άλλες τρεις αλλαγές. Θα παραφορτώσετε τον εαυτό σας. Κάντε μία αλλαγή, και αφήστε τον εαυτό σας να συνεχίσει στην κανονική σας ρουτίνα/πρόγραμμα για το υπόλοιπο της ημέρας.
 5. Τροφοδοτήστε την ανάπτυξη. Εκτός από την ξεκούραση, το καύσιμο είναι μία από τις πιο παραμελημένες πτυχές της ανάπτυξης των μυών. Χρειάζεστε επαρκή λήψη θερμίδων για να αναπτυχθείτε, διαφορετικά, όση γυμναστική κι αν κάνετε, δεν θα πάτε πουθενά. Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την ανάπτυξη των μυών της αλλαγής; Η παρακίνηση. Βρείτε όσους περισσότερους τρόπους για να παρακινήσετε τον εαυτό σας: κάντε την αλλαγή απολαυστική, βρείτε έναν σύντροφο, γραφτείτε σε ένα τμήμα, γράψτε στο blog σας, μπείτε σε ένα forum, δημιουργήστε ανταμοιβές, γιορτάστε μικρές επιτυχίες, δημιουργήστε έναν πίνακα για να βλέπετε την πρόοδό σας κλπ. Όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Οι περισσότεροι “υποτροφοδοτούν” τους δικούς τους μύες της αλλαγής.

Πρώτα Βήματα

Πώς ξεκινάτε λοιπόν να γυμνάζετε τους δικούς σας μύες της αλλαγής αν είναι αδύναμοι και αγύμναστοι; Όπως ακριβώς θα ξεκινούσατε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης - αρχίστε μόνο με το σωματικό σας βάρος και μετά προσθέστε βάρος με τον καιρό.

Εδώ είναι αυτά που θα σας σύστηνα:
 1. Επιλέξτε μία εύκολη, θετική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε σε 5 λεπτά. Θέλετε να φτιάξετε τον κήπο σας; Μόνο 5 λεπτά κηπουρικής την ημέρα. Θέλετε να βάλετε τάξη στα πράγματά σας; Θέλετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά; Να τρέχετε ή να κολυμπάτε; Να κάνετε διαλογισμό; Μόνο 5 λεπτά την ημέρα.
 2. Επικεντρωθείτε στο να απολαμβάνετε τη νέα συνήθεια. Αν την απολαμβάνετε, θα θέλετε να συνεχίσετε να την κάνετε για περισσότερο χρόνο. Αν την κάνετε για να “βελτιωθείτε” ή επειδή είναι “για το καλό σας” ή γιατί “θα έπρεπε”, τότε δε θα την κάνετε πιστά για καιρό.
 3. Η εστίαση είναι στο να το κάνετε τακτικά, όχι να το αναπτύξετε γρήγορα. Κάντε το καθημερινά, την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 4. Μειώστε ή σταματήστε άλλες αλλαγές, ώστε να μπορέσετε να βάλετε όλη σας την ενέργεια σε αυτή μόνο την αλλαγή.
 5. Τροφοδοτήστε την αλλαγή σας με όσο το δυνατόν περισσότερη παρακίνηση γίνεται. Σ’ αυτή την περίπτωση το περισσότερο είναι καλό.
 6. Αναπτύξτε το σταδιακά προσθέτοντας 5 λεπτά στην καθημερινή σας άσκηση κάθε εβδομάδα.
Θα εκπλαγείτε από το πόση πρόοδο θα κάνετε με τον καιρό, καθώς γίνονται όλο και πιο δυνατοί οι δικοί σας μύες της αλλαγής.

Έχουμε την τάση να κατηγορούμε τις αποτυχίες μας στην έλλειψη της πειθαρχίας μας, αλλά δεν είμαστε απείθαρχοι … απλά είμαστε ανεκπαίδευτοι. 

Το άρθρο είναι γραμμένο από τον Leo Babauta, zenhabits
Μετάφραση: Θεόδωρος Αραμπατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου